Manfréd kiakadt, a magyar gáztározók kellenének neki

Manfred Weber úr neheztel Orbán Viktorra. Magánvéleményem az, hogy kár érte. Miután Európa a háború miatt kemény tél elé néz, Weber úr megkongatta a harangot és kikéri magának, hogy az orosz gáz nincs “testvériesen” elosztva. Az EU komoly szankciókat vetetett ki az USA nyomására, minek hatása az orosz gáz szállítás leállítása Európa felé, kivéve többek között Magyarországot. Hazánk számára továbbra is elérhető a szerződésben foglalt energiahordozó.

Kétszínű és gusztustalan politikai húzásnak tartom a bajor politikus lépését, miután a Fidesz kizárták a jobb közép tömörülésből, miután Orbánt mindennek elmondták.

Amit igazán vérlázítónak tartok az nem más, mint az EU területén lévő közös gáztározók közös használata. A németnek most ez kell. Ne feledjük a nagy arccal hirdetett gazdaság és energiapolitikájukat, az atom erőművek leállítását, az oroszok elleni szankciókat, fegyverek szállítását, az amerikai palagáz előnyeit, az orosz energia alól fél éven belüli átállást. Már nem beszélek sem a Covid járvány alatt a vakcinák engedélyezését és nem utolsó sorban a migrációs politikájukat.

Orbán NEM a kedvencem, de megint kiderült, hogy Magyarország energiaellátása számára az első, még ha ezért az EP-ben bizonyos dolgokat vétóznia is kell.

Hát nem. Én azt javaslom. Egye meg Weber is amit főztek úgy, mint Orbán, amit főzött.


Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba (EU) érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.

    Az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Der Tagesspiegel című német lap vasárnapi számában közölt interjúban kiemelte, hogy az EU nem részese Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának, de “háborús célpont”, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök “gyűlöli az életmódunkat”, és “visszataszítónak tarja a szabadságot, demokráciát és a jogállamiságot”.
    Ezért “nehéz télre kell számítanunk”, mert az orosz államfő eddigi tevékenysége alapján abból kell kiindulni, hogy tovább korlátozza vagy akár teljesen leállítja a földgázszállítást az EU-ba, erre pedig már most fel kell készülni – tette hozzá Manfred Weber.
    Mint mondta, a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak még júliusban rendkívüli ülést kell tartania, amelyen előkészítik az EU “vészhelyzeti ellátását” őszre és télre.
    Feltétlenül dönteni kell a “kötelező érvényű energiaszolidaritásról” – húzta alá a német politikus, kifejtve: el kell kerülni a koronavírus-világjárvány első szakaszában kialakult “zűrzavart”, amikor mindenki lezárta a határokat és “Európa kudarcot vallott”.
    A járvány elejét jellemző hektikus válságkezelés helyett előrelátóan kell dolgozni, fel kell készülni, “kötelező érvényű mechanizmusokat” kell kidolgozni a tározókban lévő földgáz “szolidáris” felhasználásáról, hogy “ne mindenki csak magával törődjön” – mondta Manfred Weber.
    “Ezeknek a mechanizmusoknak működniük kell ősszel, amikor igazán komolyra fordulnak a dolgok” – jelentette ki az EU jobbközép pártjait összefogó EPP vezetője.
    A politikus szerint a rendkívüli uniós csúcson “a gáz méltányos elosztását célzó kötelező intézkedésekről” kell dönteni. A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a “szerencsés” tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak. A beszerzést is közösen kell intézni, hiszen csökkennének a fogyasztói árak, ha az EU tagjai együtt vásárolnának földgázt – mondta Manfred Weber.
    Arra a felvetésre, hogy az EU-s szerződések alapján mindez nem tűnik könnyen megvalósíthatónak, rámutatott, hogy az unió működését szabályozó  Lisszaboni Szerződés valóban csak korlátozott hatásköröket biztosít az energiaágazatban, de ez így volt a koronavírus-világjárvány esetében is, és az EU mégis közösen szerezte be a vakcinákat.
    Hozzátette, hogy át kell alakítani az EU-t, mert nincs felkészülve a jelenkor “viharaira”, megpróbáltatásaira. A többi között kifejtette, hogy a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló közös hitelfelvételhez hasonló “úttörő” megoldásokat kell alkalmazni a védelmi ipar összehangolt működésére, mert a NATO-n belül fel kell építeni egy “európai védelmi pillért”.
    Ha a Kalinyingrádból indított rakéták Varsót, Berlint és Koppenhágát is elérhetik, akkor nem elég például Berlin körül rakétavédelmi rendszert telepíteni tagállami, nemzeti szinten – húzta alá.
    Arról is szólt, hogy a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal.

“Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében”

– mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

MTI

Címlap: Manfred Weber és Orbán Viktor  Fotó: Szilard Koszticsak/AP

Hozzászólások

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .