Elfbar, az illegális élvezet

Egy 2019-es cikk az e-cigi kártékony hatásáról. Az USA-ban akkor addig 12 halálos áldozata volt, Donald Trump akkor a betiltását szerette volna elérni.

Magyarországon egyre több fiatal jut illegálisan az új eldobható termékhez, melynek neve Elfbar. Azon felül, hogy bevizsgálatlan termék, a környezetre is komoly negatív hatással bír, hiszen a működését biztosító akkumulátor – mint minden akkumulátor – miután nem használják a környezetre káros hatással bír.

A magyar kormány, most az e-cigik illegális terjesztéséért 5-től 500 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Immár tizenkét halálos áldozata van az elektromos cigaretta szívásának az Egyesült Államokban – jelentette be az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) csütörtökön.
Közleményében a szövetségi egészségügyi hivatal hangsúlyozta, hogy az e-cigaretták szívása járvánnyá szélesedett, 10 tagállamban 12 halálos áldozatot követelt és 46 államban több mint 800 embert ápolnak a cigaretta szívása miatti komoly tüdő- és légúti megbetegedésekkel.

A CDC szerint 805 esetben bizonyítottan az elektromos cigaretták okoztak egészségkárosodást. A kiváltó okot azonban eddig még nem sikerült azonosítani. Több intézményben folynak erre vonatkozó kutatások. A tudósok azt feltételezik, hogy az aromatizált, vagyis ízesített e-cigarettákban az utántöltő készülékekben vagy a töltőfolyadékban van valamilyen, az egészségre káros vegyi anyag. Több állam egészségügyi hatóságai azt jelentették, hogy a megbetegedettek jelentős része THC-t (tetrahidrokannabinolt) szívott az e-cigarettából. A THC a szintetikus marihuána pszichoaktív hatóanyaga.

Donald Trump amerikai elnök szeptemberben egy sajtóbeszélgetésen jelentette be, hogy a kormányzat az aromatizált e-cigaretták betiltására készül. „Ez rengeteg problémát okoz, emberek, főleg fiatalok halnak meg emiatt, ezt nem engedhetjük meg” – fogalmazott akkor az elnök, és egyúttal részletes szabályozás bevezetését ígérte.

Trump bejelentése után amerikai törvényhozók egy csoportja Richard Blumenthal demokrata párti politikus vezetésével levelet intézett az internetes kereskedelemmel foglalkozó portálokhoz, és magyarázatot kért tőlük arról, miként szűrik ki az illegálisan forgalmazott – külföldről származó – aromatizált e-cigarettákat. A politikusok álláspontja szerint az e-cigarettáknak egyáltalán „nincs helyük az online-kereskedelemben”.

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) adatai szerint az Egyesült Államokban 2016-ban mintegy tízmilliónyian szívtak elektromos cigarettát. Az e-cigarettát szívók több mint a fele 35 éven aluli, átlagéletkoruk 19 év.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .