Jakab a saját helyettesét akarja kizártatni a Jobbikból

Jakab Péter soha nem volt a kedvencem, a folyamatos „orbánozással” még akkor sem, ha egy bizonyos réteget kívánt megszólítani, akik vevők voltak a politikai húzásaira, a krumplitól kezdve parizeres videójáig.

Most a helyettesével gyűlt meg a baja amiről Facebook oldalán számolt be. És lehet jól döntött? Érdekes történeteknek lehetünk még olvasói.

„Vannak pillanatok, amikor egy pártelnöknek nagyon nehéz döntést kell hoznia. Potocskáné Kőrösi Anita az elmúlt években végzett gazdasági, szakmai munkájával kiérdemelte a feltétlen bizalmamat. Ezért jelöltem őt elnökhelyettesemnek a Jobbik tisztújításán.

Aztán történt valami. Nem tudom mi, csak azt, hogy a bizalmamat élvező ember hirtelen a távollétemben úgy dönt, elnöki jogkört ragad magához, semmibe veszi a törvényeket, és mint elefánt a porcelánboltban elkezd törni zúzni. Elnökhelyettesként többek között utasítja a Jobbik pártalapítványát olyan kifizetések végrehajtására, amelyek anyagilag csődbe vinnék az alapítványt. Kész, vége, nincs tovább. Vagy épp engem, mint frakcióvezetőt megkerülve utasítja a hivatalomat szerződések megkötésére mindenféle jogkör nélkül.

Anita ismeri a törvényeket és a közgazdaságtant. Tudja, hogy egy párt elnökhelyettese, de még elnöke sem utasíthat semmire sem egy alapítványt. Még a párt alapítványát sem. Tiltja a törvény. És tudja azt is, ha egy pártalapítvány többet költ, mint amennyije van, csődbe megy. És mégis figyelmen kívül hagyja mindezt. Törvényt is, közgazdaságtant is.

Hatalmi okokból? Anyagi okokból? Nem tudom.

A kérdés emberileg kínzó: hunyjak szemet felette? Engedjem el a fülem mellett, hogy az az ember, aki elnyerte a bizalmamat visszaél a hatalmával és csődbe vinné a Jobbik alapítványát? A döntés emberileg nehéz. A Jobbik elnökeként viszont könnyű. Nehéz, hisz azzal szemben kell fellépnem a Jobbik védelmében, akiben megbíztam emberként. És mégis könnyű, mert a Jobbik nem a Fidesz. Ha a Fidesz visszaéléseivel, korrupciójával, hatalmi túlkapásaival szemben harcot hirdetünk, akkor magunk között sem tűrhetjük meg mindezt. Sőt! A korrupciónak, a visszaélésnek nincs színe. Akkor sem tűröm, ha fideszes az elkövető, de akkor sem, ha jobbikos. Sőt, akkor irtom csak igazán.

  Ad le a voksod!

A Jobbik elnökeként csak egy helyes döntést hozhatok: a mai napon elnöki kötelességemnél fogva, őrködve a párt törvényes működése felett, feljelentést teszek hűtlen kezelés illetve hanyag kezelés kísérlete miatt, egyúttal a párt etikai bizottságánál kezdeményezem Potocskáné Kőrösi Anita kizárását a Jobbikból. Az eljárás alapjául szolgáló bizonyítékokat, dokumentumokat a hatóság rendelkezésére bocsátom, a sajtónak a kérdésben nem nyilatkozom.

Rend a lelke mindennek!”

Ezzel nincs vége, mert a dunakeszi jobbik elnöke reagált. Etikai eljárást indít Jakab ellen

A Jobbik tagjaként etikai eljárást kezdeményezek Jakab Péter pártelnök ellen, melyet szintén a Facebook profilján közölt.

„Az elmúlt hetekben rendkívüli terhet róttak rám is azok az események, melyek azt a közösséget sújtják, melynek idestova tizenkilenc éve, 18 éves korom óta tagja vagyok és amelynek politikai programjáért, sikeréért közel két évtizeden át, sok minden más rovására dolgoztam. Soha korábban felsővezető pozícióra a Jobbikban nem jelentkeztem, majdnem húsz év kellett ahhoz, hogy az idén májusi tisztújításon – régebb óta úgy gondolva, hogy a Jobbik viharoktól erősen megtépázott hajója nagyon rossz irányba tart – választmányi elnöknek jelöltessem magam. Nem lettem választmányi elnök, de ez önmagában engem egyetlen percig sem zavar, amiben hiszek, azért matrózként ugyanúgy tudok dolgozni, mint tisztként.

A Jobbik jelenlegi irányában azonban nem hiszek, így hetek óta folytatok egyeztetéseket a továbbiakról. Ezen egyeztetések egyik sarokpontja, hogy meggyőződésem szerint az általam gyakorolt képviselői mandátumok a párt közösségét illetik, e kérdésben ez az alapállásom.

Fentiekkel kapcsolatos – jelenleg még meg nem hozott – döntésemről a részleteknek az elnökséggel való tisztességes megtárgyalását követően terveztem értesíteni a nyilvánosságot, ugyanakkor – mindezen szándékomat felülírva – számomra ezen egyeztetések sorába robbant be a mai napon Jakab Péter bejelentése Potocskáné Kőrösi Anita tevékenységéről és arról, hogy a párt elnöke etikai eljárást kezdeményez a párt elnökhelyettesével szemben és nyilvánosan bűncselekmény gyanúját is felveti vele kapcsolatban.

  Ad le a voksod!

A május 7-én tartott tisztújításon én magam nem Jakab Pétert támogattam a Jobbik elnökének és Potocskáné Kőrösi Anitára sem szavaztam a kongresszuson, igaz, az utóbbi szavazáskor már nem is tartózkodtam az esemény helyszínén.

Az is igaz, hogy a Jakab Péter által állítottakat ki kell vizsgálni, de éppen a pártelnök állt ki korábban amellett, hogy a párt belső életét, konfliktusait nem az ország nyilvánossága előtt kell folytatni.

Az a tény ugyanakkor, hogy a párt elnöke és frakcióvezetője a viták belső megbeszélése helyett, senkivel sem egyeztetve, jogi bizonyság nélkül, nyilvánosan vádolja meg a párt második emberét, a személyektől és az állítottak esetleges valóságtartalmától függetlenül elfogadhatatlan és tisztában vagyok vele – hisz a rendelkezések javarészét az elmúlt közel húsz évben éppen én szerkesztettem -, hogy súlyosan sérti a Jobbik alapszabályát, valamint etikai és fegyelmi szabályzatát.

Mivel hivatalosan jelenleg is a Jobbik tagja vagyok, így az alapszabályban biztosított jogommal élve a fenti cselekmény miatt a mai napon etikai eljárást kezdeményezek a Jobbik elnökével szemben.

Varga Zoltán Péter”

Megosztom