Most megint – vagy mindig – át vagyunk…

Februárban szinte pontosan a két hónappal korábbi tőzsdei, amúgy rekordszintű árat fizette a magyar állam az orosz gázért. Sőt, azt is megállapították, hogy a magyarokra szabott februári orosz gáztarifa 30 százalékkal meghaladta egyazon időszak átlagos tőzsdei gázárát – írja a Népszava

Én nem tudom. De azt sem tudom, hogy havi szinten, azonos fogyasztás mellett – ketten élünk egy lakásban – ugyan annyit fogyasztunk mint előző, vagy a következő hónapban, hiszen elektromos berendezéseink mennyisége nem változik, mégis olyan rapszodikusan változik az elfogyasztott kw energia, hogy csak nézek, mint a moziban.

Van, mikor 100 kw-al több az egyik, mint a másik hónap, időnként visszaesik az előzőhöz képest 40-50 kw-al, de a tendencia a folyamatos emelkedés.

Na de térjünk vissza a Népszava számolgatására.

Vlagyimir Putyin Orbán Viktor február 1-jei moszkvai látogatásakor azt állította, hogy Magyarország a piaci ár ötödéért kapja az orosz gázt. Ezt ugyanakkor sosem bizonyították a felek, a konkrét adatok közlését a szerződés titkosságára hivatkozva utasítják vissza.

A Népszava számításai szerint az MVM köbméterenként 393 forintot fizethetett az orosz gázért. Ez a 2014 óta 101 forintba kerülő lakossági gázáron belül mintegy 50 forinton elismert, „rezsicsökkentett” gázmolekulaárnak közel nyolcszorosa. Vagyis az állami cég az orosz gáz adásvételén közel 350 forintot veszíthet köbméterenként.

Ha hozzászólnál a cikkhez, a portál a gazdasággal foglalkozó Facebook oldalán is megteheted.

Megosztom