No csak! Mégis kell a lé a Főnöknek?

Az MTI-n keresztül közölte Varga Judit igazságügyér, hogy Orbán Viktor mégis csak lekérte az EU által felajánlott hitelkertet a helyreállítási alapból és ígéretet is tett erre arra. Mindezt a miniszterelnök levélben kérte Ursula von der Leyentől.

„Levélben tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a magyar kormány döntéséről, mely szerint Magyarország kéri az Európai Bizottságtól a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását is”

Az uniós szolidaritás jegyében Magyarország a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását kéri az Európai Bizottságtól – jelentette ki az igazságügyi miniszter Brüsszelben, az uniós tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek ülését követően kedden.

    Varga Judit magyar újságíróknak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kedden levélben tájékoztatta Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a magyar kormány döntéséről, mely szerint Magyarország kéri az Európai Bizottságtól a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközben biztosított hitelkeret lehívását.
    Az igazságügyi miniszter azt mondta: az ukrajnai háború elől menekültek, a konfliktus, valamint a szankciók gazdasági hatásai súlyos terhet rónak Magyaroroszágra. Kijelentette: nem engedhető meg, hogy a háborúnak a frontországokra gyakorolt hatásait ne vegye figyelembe az Európai Bizottság. Ezért az uniós alap forrásainak lehívását lehetővé tevő magyar program minél előbbi elfogadására van szükség – emelte ki Varga Judit.
    Szükség van továbbá az alap felhasználásának rugalmasságára is, ugyanis az uniós pénznek lehetővé kell tennie a menekültek befogadására történő felhasználását is – tette hozzá Varga Judit.

És amit ígér érte a kormány:

a kormány felajánlotta, hogy észt mintára felállítanának egy korrupciós problémákkal foglalkozó új szervezetet, ami évente számolna be munkájáról a legfőbb ügyésznek, aki pedig évenkénti parlamenti meghallgatásakor tájékoztatná erről a képviselőket.

De ne annyit, többet

A 444 kiemelte, hogy ráadásul Orbán az eredetileg meghatározottnál több pénzre tart igényt, ugyanis a 2021-es, eredetileg vártnál magasabb gazdasági növekedés miatt 18 százalékkal, azaz 470 milliárd forinttal kevesebb vissza nem térítendő támogatásra lenne csak jogosult az ország – írja az telex.hu a 444.hu-ra hivatkozva.

„Ez elfogadhatatlan”

– írta Orbán, és azt kérte az Európai Bizottság elnökétől, vizsgálják felül az újraelosztási rendszert, és biztosítsák, hogy „a háborús válság terheit leginkább viselő és egyúttal az Európai Unió gazdasági növekedéséhez jelentősen hozzájáruló tagállamok ne veszítsenek uniós forrásokat”.

Borítókép:

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén

FORRÁS: MTI/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/MINISZTERELNÖKI SAJTÓIRODA/SZECSŐDI BALÁZS

Összeállította Arold Péter

Megosztom