Mik Oroszország biológiai fegyverekre vonatkozó követelései, és mi történik valójában?

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken ülésezett, hogy megvitassák Moszkva azon állításait, hogy az Egyesült Államok „katonai biológiai tevékenységeket” finanszíroz Ukrajnában.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa pénteken Oroszország felkérésére ülésezett, hogy megvitassák Moszkva állításait, miszerint az Egyesült Államok „katonai biológiai tevékenységeket” finanszíroz Ukrajnában, vagyis titokban biológiai fegyvereket fejleszt ukrán laboratóriumokban. Az eseményen heves vita zajlott. Vaszilij Nebenzja orosz ENSZ-nagykövet

„Ukrajnából származó bioágensek ellenőrizetlen terjedésének”

rémisztő kísértetét idézte fel Európa-szerte. Amerikai kollégája, Linda Thomas-Greenfield arra figyelmeztetett, hogy Oroszország követelése ürügy lehet arra, hogy saját biológiai fegyveres támadást indítson Ukrajna ellen.

Tehát miről szól a vita, és mi történik valójában Ukrajnában ?

Az ENSZ épülete New Yorkban.
Oroszország az Egyesült Államok által támogatott biológiai fegyverek összeesküvését állítja az ENSZ-ben

Hogyan lett a „biolabor” az ukrajnai információs háború legújabb frontja?

Múlt vasárnap az orosz külügyminisztérium Twitteren tett közzé egy tweetet, amelyben azzal vádolja az Egyesült Államok és Ukrajna kormányát, hogy titkos „katonai-biológiai programot” folytatnak a háborúval sújtott országban. Moszkva azt állította, hogy megszálló erői bizonyítékokat találtak a program elrejtése érdekében végrehajtott „takarításban”.

Moszkva a továbbiakban azt állította, hogy az ukrajnai Harkov és Poltava városainak laboratóriumaiban találtak a titkos amerikai hadművelettel kapcsolatos dokumentumokat.

A vádakat gyorsan megerősítette Kína, amely az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki vitáján támogatta az állításokat. Az elmélet a közösségi médiában is önálló életre kelt és szívesen látott otthonra talált az Egyesült Államok jobboldali üzletei között, köztük Donald Trump volt Fehér Házi tanácsadójának, Steve Bannonnak a War Room podcastjában és a Fox News főműsoridős műsorában.

Hogyan reagált az amerikai és az ukrán kormány?

Az Egyesült Államok és Ukrajna is határozottan cáfolta, hogy bármilyen biológiai fegyvert fejlesztenének az országban. A pénteki ülésen Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete azt mondta : „Egyszer elmondom: „Ukrajnának nincs biológiai fegyverek programja.” Majd a vádat visszafordította Moszkvára.

„Oroszország az, amely hosszú ideig fenntart egy biológiai fegyverprogramot, ami megsérti a nemzetközi jogot.”

Ukrajna nagykövete a világszervezethez, Szergij Kyslica színesebb nyelvezetet használt. Az Oroszország által előterjesztett ötletet „őrült delíriumnak” nevezte.

  Duguláselhárítás Budapest

Mit mondanak a független világszervezetek?

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közölte, hogy nincs tudomása arról, hogy Ukrajna bármilyen nemzetközi szerződést megsértene, beleértve a biológiai fegyverek tilalmát is.

Izumi Nakamitsu, az ENSZ leszerelési főbiztosa megerősítette, hogy az ENSZ-nek nincs tudomása Ukrajnában zajló biológiai fegyverprogramokról. Nakamitsu rámutatott a Biológiai Fegyverek Egyezményére, amely 1975 óta tiltja a biológiai fegyverek kifejlesztését és használatát. Az egyezményt Richard Nixon akkori elnök támogatta, aki 1969-ben gátat vetett az Egyesült Államok saját támadó biológiai fegyvereinek kifejlesztésében.

Tehát léteznek biolaborok Ukrajnán belül, és az USA támogatja őket?

Igen, és igen. Ukrajna biológiai laboratóriumokat üzemeltet, amelyek amerikai támogatást kapnak. Victoria Nuland amerikai külügyminiszter-helyettes megerősítette ezeket a tényeket a szenátus külügyi bizottságának e heti meghallgatásán, amelyen Marco Rubio republikánus szenátor közvetlenül megkérdezte tőle, hogy Ukrajnának vannak-e biológiai fegyverei.

Nuland nem válaszolt a kérdésre. „Ukrajnának vannak biológiai kutatási létesítményei” – válaszolta, hozzátéve, hogy aggodalomra ad okot, hogy az orosz erők megpróbálják megszerezni a laboratóriumok irányításá0t.

„Az ukránokkal együtt dolgozunk azon, hogyan tudják megakadályozni, hogy ezek a kutatási anyagok az orosz erők kezébe kerüljenek.”

Nuland megjegyzéseit szélsőjobboldali kommentátorok használták fel, mint egy titkos amerikai-ukrajnai összeesküvés további bizonyítékaként. Valójában a laboratóriumok amerikai finanszírozása a Szovjetunió bukásához nyúlik vissza, ami után pénzt pumpáltak Ukrajnába és más volt szovjet országokba, hogy segítsék őket a tudományos ismeretek áthelyezésében a fegyverkezési programoktól a közegészségügyi kezdeményezések felé.

A rendszert eredetileg Cooperative Threat Reduction (CTR) programként ismerték, de ma már inkább biológiai elköteleződési programként emlegetik. Sikeres volt a volt szovjet és más országok támogatásában a közegészségügyi kötelezettségek teljesítésében.

„Ez az egyik legjobb dolog, amit csinálunk”

– mondta Dr. Gigi Gronvall, a Johns Hopkins Egészségbiztonsági Központ vezető tudósa a Guardiannek.

Gronvall szerint az ukrajnai laboratóriumok mai munkája nagy része az állatok és az emberek betegségeinek vizsgálatára irányult, mint egy korai figyelmeztető rendszerre olyan betegségekre, mint az afrikai sertéspestis, amely endemiás a régióban.

„Tudjuk, hogy a kórokozók nem tartják tiszteletben a határokat, ezért a közegészségügyi tüzek eloltása, mielőtt azok túlságosan nagyokká válnának, mindannyiunk számára előnyös”

– mondta.

  Duguláselhárítás Budapest

Az ukrajnai laboratóriumok tárolnak veszélyes biológiai anyagokat?

Igen, úgy tűnik. A betegségkutató munkájuk részeként a biolaborok veszélyes kórokozókat rejtenek magukban. Tudjuk, hogy azért, mert a WHO sürgeti Ukrajnát, hogy semmisítsen meg minden rendkívül veszélyes szert a laboratóriumaiban, hogy elkerülje a katasztrofális járvány kockázatát, ha valamelyik laboratóriumot orosz támadás érné.

„E munka részeként a WHO nyomatékosan javasolta az ukrajnai egészségügyi minisztériumnak és más felelős szerveknek, hogy semmisítsék meg a nagy veszélyt jelentő kórokozókat az esetleges kiömlések megelőzése érdekében”

– közölte az ENSZ egészségügyi ügynöksége.

A WHO több éve dolgozik Ukrajnában, és segíti a biolaborokat biztonságuk javításában, így tudja, miről beszél.

Ha az orosz állítások egy titkos biofegyver-programról álhírek, az azt jelenti, hogy nincs miért aggódni?

Nem. Az ukrán laboratóriumokban tárolt kórokozók kiszivárgásának vagy az orosz erők kezébe kerülésének veszélye mellett fennáll az a veszély, hogy Oroszország potenciálisan megindítja saját biológiai fegyveres támadását. Az amerikai külügyminisztérium értékelése szerint Oroszország továbbra is fenntart egy támadó biológiai fegyverprogramot, megsértve az általa aláírt egyezményt.

A hét elején Jen Psaki, a Fehér Ház sajtótitkára azzal vádolta a Vlagyimir Putyin vezette Oroszországot, hogy „hosszú és jól dokumentált múltja van” vegyi fegyverek használatában, rámutatva Alekszej Navalnij ellenzéki vezető megmérgezésére és Oroszország támogatására.

Arra figyelmeztetett, hogy Moszkva állítása egy titkos biológiai fegyverprogramról Ukrajnában valójában egy orosz vegyi vagy biológiai fegyveres támadás alapjait rakhatja le Ukrajnán belül.

Ez a lehetőség még a tapasztalt szakértőket is megzavarja.

„Remélem, hogy ez inkább dezinformációs beszédtéma, mintsem valós dolog”

– mondta Gronvall. – Azt hiszem, meglátjuk.

VIA theguardian.com

Megosztom