Szijjártó Péter Ománban tárgyalt kollégájával (videóval)

A Perzsa- (Arab)-öböl országai nagy lehetőségeket tartogatnak a technológiaorientált magyar vállalatok számára, ezért a kormány minden eszközzel támogatja térségbeli beruházásaikat – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Ománban, Maszkatban.

    A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető ománi kollégájával, Szajjid Badr bin Hamad bin Hamúd Albuszaidivel közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a magyar gazdaság sikeresen állt ellen az elmúlt két év válságának, ami jó alapot teremt a gazdaság dimenzióváltására.
    Ehhez szerinte arra van szükség, hogy a magyar cégek a nemzetközi piacokon is terjeszkedni tudjanak, és a külföldön szerzett profitjuk hozzájáruljon a hazai gazdaság sikeréhez. Omán ebből a szempontból jó célpontnak bizonyult – szögezte le.

Magyarország és Omán kereskedelmi forgalma (2003-2020); behozatal; kivitel; milliárd forint


    Mint mondta, a partnerség gerincét jelenleg a Mol Nyrt. és a helyi olajtársaság stratégiai együttműködése adja. Egyes magyar vállalatok azonban a kormány támogatásával készek részt venni például a megújuló energiaszektor kiépítésében is, követve a globális energiaágazat innovatívabbá válását.
    Szijjáró Péter közölte: maszkati útjára 24 cég képviselője kísérte el, és a nap folyamán megállapodás született arról, hogy egy magyar vállalat mintegy tízmillió euró értékben napelemparkot létesít a közel-keleti országban.


    Emellett arról is beszámolt, hogy a két ország beruházásvédelmi egyezményt írt alá, a magyar Eximbank pedig 56 millió dolláros hitelkeretet nyitott, így megteremtették a további beruházások jogi és pénzügyi alapját.
    A miniszter az Európai Unió szorosabb együttműködését sürgette az öböl menti államokkal, mondván, az a közösségnek is hasznára válna. Megerősítette, hogy Magyarország támogatja az ománi állampolgárok vízumkötelezettségének eltörlését az EU-ban. „Nem látjuk ennek semmilyen kockázatát, csupán előnyeit és lehetséges hasznait” – fogalmazott.
    Szajjid Badr bin Hamad bin Hamúd Albuszaidi a két ország közötti együttműködést méltatta, s aláhúzta, hogy ez jó alapot biztosít a kapcsolatok kiterjesztéséhez. Tájékoztatása szerint a mostani tárgyalások során számos lehetséges új együttműködési területet azonosítottak. Példaként a légiközlekedést és a közös kihívások kezelését említette.

Megosztom