Ellenzéki együttműködés: a népszavazás újabb lépés a kormányváltás felé

„A népszavazás egy újabb lépés a kormányváltás felé!” – írta a DK, a Jobbik, az LMP, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM), a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd az MTI-hez kedden eljuttatott közös közleményben.

 A tájékoztatás szerint már 25 ezer aláírást gyűjtöttek össze a DK, a Jobbik, az LMP, az MMM, a Momentum, az MSZP, a Párbeszéd, valamint a Magyar Kétfarkú Kutya Párt aktivistái a múlt csütörtökön indult népszavazási kezdeményezés támogatására.


    „Az egységes ellenzék által kezdeményezett jövővédő népszavazás célja, hogy Magyarország legyen mindenkié: „végre vegyük kezünkbe a járvány miatt nehéz helyzetbe került magyarok megsegítését, és hogy a kormány magyarok érdekeit védje, ne pedig a fideszes kiváltságosok és Kína érdekeit!”

– közölték.


    Az álláskeresési járadék jelenlegi három hónapos időtartama a legalacsonyabb az EU-ban, ami azt mutatja, hogy „az Orbán-kormány csak emberi erőforrásként tekint ránk, és a végletekig kizsigerel minket” – írták, hozzátéve, hogy a járadék kilenc hónapra emelése önmagában természetesen nem oldja meg az ország szociális gondjait, de kijelöli azt az utat, amin haladni kell.


    A Fudan egyszerre külpolitikai üzenet is, ahol „hitet teszünk az ország uniós tagsága mellett”, egyben a fiataloknak szóló üzenet is, akiktől Orbán Viktor elvenné a még meg sem épült Diákvárost, a tanulási lehetőséget, hogy mindezeket a kínai kommunista pártnak adja – olvasható a közleményben.


    Kiemelték, most bebizonyosodik, hogy van igény a demokráciára Magyarországon, hogy „az egységes ellenzék közös aláírásgyűjtése újra mozgósítani tudja a változást akarókat”, mert a „nyílt diktatúra irányába lépkedő NER egyre több ember számára válik élhetetlenné”. Az ellenzéki összefogás e rendszer helyett kínál alternatívát – fűzték hozzá.
    A közleményben idézték Z. Kárpát Dániel jobbikos országgyűlési képviselőt, aki szerint „fantasztikus látni, hogy milyen lelkesedéssel állnak sorba, hogy nemet mondjanak a keleti diktatúrákra és igent a nyugati jólétre”.

  Bezár a Paskál strand


    Hohn Krisztina, az LMP országgyűlési képviselője elmondta, „egymás kezéből vették ki a tollat az aláírók Gödöllőn, mert nagyon érzékenyen érinti őket, hogy három hónap alatt nem lehet munkát találni, de a gyerekeknek akkor is kell enni adni”.


    Oláh Lajos DK-s országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, „amíg valaki aláír, olyan elszántság látszik az arcán, amivel egyetlen hatalom sem szállhat szembe soha. Nagyon jó ezt látni!”
    Orosz Anna, a Momentum elnökségi tagja, országgyűlési képviselőjelölt szerint „az előválasztás világosan megmutatta, hogy van igény a demokráciára Magyarországon, az emberek nem akarják Orbán Viktorra bízni az ország jövőjét”.


    Az MSZP által támogatott Vajda Zoltán képviselőjelölt, XVI. kerületi önkormányzati képviselő elmondta, „az Örs vezér terén folyamatosan jönnek aláírni. Az emberek inkább várnak 10 percet, mint újabb 4 évet!”
    Szabó Tímea, a Párbeszéd országgyűlési frakciójának vezetője azt tapasztalta, hogy „sokan vannak, akik leváltanák a hatalom embereit. Ez a népszavazás az első lépés a kormányváltás felé”.


    Bana Tibor, az MMM képviselőjelöltje „az aktivisták áldozatos munkáját hangsúlyozta. Az ő segítségükkel tudják a legkisebb településekre is eljuttatni az íveket” – áll a közös közleményben.


    A Mindenki Magyarországa Mozgalom egy másik közleménye szerint a Nemzeti Választási Iroda (NVI) folyamatosan és szándékosan nehezíti az aláírásgyűjtést a népszavazási kezdeményezéshez. „A Nemzeti Választási Iroda minden lehetséges eszközzel hátráltatja a kormányváltó népszavazásához szükséges 200 ezer támogató aláírás összegyűjtését”. Budapest főpolgármesteréhez kedden eljuttatott tájékoztatójuk szerint csak december 23-án tudnak további íveket biztosítani.


    A pótlólag igényelt aláíróíveket december 17-én kérvényezték az NVI-től. „A máskor órákon belül nyomtatványokat előállíttatni képes közhivatal most egyhetes határidővel nyomtatja az egyébként térítési díjas íveket.”
    Az MMM közleményében azt írta: Orbán Viktor kedden azt állította, jogilag csak a választások után lehetséges a Fudan-népszavazás megtartása. „Ez nem igaz. A kormány húzza az időt, a Nemzeti Választási Iroda pedig asszisztál ehhez” – olvasható a kommunikében.

  Egyedül nem megy

További híreink

Megosztom