Túl a szívátültetésen

Európa bajnok diszkoszvetőnk Fazekas Róbert túl van a szívátültetésen, melyről az ugytudjuk.hu-t informált először.

A világbajnoki ezüstérmes sportoló jól van. A diszkoszvető szíve egy genetikai eredetű betegség miatt már nagyon gyenge volt. Hónapok óta várt az új szívre, amit Amerikából kapott. A sportoló túl van a nehezén, de hosszú rehabilitáció vár rá.

Fazekas Róbert Szombathelyen született, 1975. augusztus 18-án.

Kalapácsvetőként 1992-ben szerzett ifjúsági csb aranyérmet. 1993-ban az ifjúsági országos bajnokságon lett második, egy év múlva ifjúsági téli dobóbajnokságot nyert.

1994-ben a diszkoszvetők felnőtt bajnokságán lett bronzérmes. A lisszaboni ifjúsági világbajnokságon hatodik volt. Az ifjúsági világranglistán negyedik volt. 1995-ben felnőtt téli dobóbajnokságot nyert. A felnőttek között ismét harmadik volt a magyar bajnokságon.

Ezt a helyezést szerezte meg 1997-ben is. A turkui utánpótlás Európa-bajnokságon hatodikként végzett. Egy évvel később diszkosszal magyar bajnok, kalapáccsal hatodik lett. A budapesti Eb-n a selejtezőből első helyen jutott tovább, a döntőben negyedik lett. Az évet a világranglistán a 12. helyen zárta 66,61 méteres dobással.

Az athéni olimpián a versenyben első lett, de a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát és elhagyta az ellenőrzés helyszínét. A doppingvétség (elégtelen mintaadás) miatt kizárták a versenyből.

A Magyar Atlétikai Szövetség szeptemberben, első fokon 2 évre tiltotta el Fazekast, aki a nemzetközi Sportdöntőbírósághoz fordult az üggyel kapcsolatban.

Novemberben az MASZ 1 évre csökkentette az elsőfokú ítéletét. 2005 márciusában a nemzetközi Sportdöntőbíróság elutasította Fazekas Róbert fellebbezését.

Áprilisban a MASZ elnöksége ismét két évre emelte Fazekas eltiltását. 2005 augusztusában bejelentette, hogy eltiltásának lejárta után folytatja sportolói pályafutását.

2012 júliusában pozitív doppingmintát produkált, amikor szervezetében sztanozololt mutattak ki. Bár hivatalosan nem nevezték meg, de kikerült az olimpiai csapatból. Egy hét múlva, a B-próba elvégzése után Fazekas elismerte, hogy az ő doppingtesztje hozott pozitív eredményt.

Első fokon nyolc évre tiltották el. Később kimutatták, hogy a Fazekas által használt táplálékkiegészítő tartalmazott sztanozolt. Októberben, a másodfokú ítéletben hat évre csökkentették az eltiltást. 2013-ban a táplálékkiegészítőt gyártó céget beperelte.

Szerkesztőségünk nevében is kívánok mielőbbi felépülést!

Címlapfotó: MICHAEL STEELE / GETTY IMAGES

Megosztom