Megújul a Széna tér

Örsi Gergely a második kerület polgármestere Facebook bejegyzésében osztotta meg a hírt. Megújul a Széna tér.

A Főváros által biztosított forrásból, a II. kerület kivitelezésében újulhat meg a Széna tér, így hamarosan rendezzük az elbontott VOLÁN buszpályaudvar helyét és környezetét.

Olyan köztér létrehozása a célunk, ahol jelentős mértékben nő a zöldfelület, de továbbra is jól átjárható marad, hiszen jelenleg is leginkább átközlekednek a Széna téren az emberek.

Annyi zöldfelületet telepítünk, amennyit csak tudunk. Új fákat ültetünk számos cserjével együtt annak érdekében, hogy Buda belvárosa egy igazi zöld parkkal gazdagodhasson. De a megújuló Széna tér ennél is többről szól: emlékparkot építünk, ahol méltó körülmények között ápolhatjuk közelmúltunk emlékeit, hogy segítsük örökölt történeti traumáink közös feldolgozását.

Az emlékparkban a helyszín történelmi jelentőségét több különböző tájépítészeti elem és művészeti alkotások idézik fel.Helyet kap a téren három kronoszkóp, megépül az „Emlékek útvesztője” installáció, mely a burkolati felületbe elhelyezett vers idézetekkel segíti a történelmi események felidézést. Az egykori városfal szintén burkolatban elhelyezett installációként jelenik majd meg. E

gy közeli tűzfalon pedig terveink szerint egy nagyfelületű művészeti alkotás idézi majd meg az ’56-os események emlékeit őrzők személyes gondolatait interaktív formában. A koncepció szerint az ’56-os eseményeknek vízjátékkal is emléket állítunk. A megújuló Széna tér olyan közpark lesz, ahol nyugodtan hűsölhetünk majd fák árnyékában, elmélkedhetünk és emlékezhetünk egy-egy installáció vagy alkotás mellett. Ez a tér még otthonosabbá teszi Budát és zöldebbé a budai belvárost. Ennek az első lépése volt az időkapszula elhelyezése október 23-án.

Az időkapszulába valamennyi megemlékező helyezhetett el üzenetet, műalkotást vagy éppen idézetet. A hamarosan induló építkezés kerítésén a Fortepan fotói segítségével molinókon mutatjuk be a a környék történelmi eseményeit, QR-kódok leolvasása után pedig visszaemlékezők videóit nézhetjük meg. Az időkapszulát V. Naszályi Márta polgármesterrel és Karácsony Gergely főpolgármesterrel közösen helyeztük el. A munka hamarosan kezdődik, és az összegyűjtött emlékek új életre kelhetnek.

Megosztom