Van pénz az egészségügyre mondta Kásler minisztériuma

Magyarország kormánya biztosítja az állami fenntartású, közfinanszírozott kórházak felújításával kapcsolatos beruházások második üteméhez a szükséges forrást.

    A minisztérium Kásler Miklós miniszter iránymutatásainak megfelelően kiemelten kezeli az Egészséges Budapest Programot: ezúttal 17 fővárosi székhelyű kórházat újítanak fel, amihez 60 milliárd forintot bocsátott rendelkezésre a kormány – közölték.


    A projekt bővítése kilenc, már az első ütemben is szereplő kórházat érint, továbbá két új intézmény, a váci Jávorszky Ödön Kórház és a kistarcsai Pest Megyei Flór Ferenc Kórház is részt vesz a felújítási programban. Ezáltal az összes felújítandó alapterület 300 994 négyzetméterre növekedett – írták.


    „A felújítás során megtörténik a kijelölt esztétikailag kifogásolható épületek, épületrészek bontása, valamint a recepciós pultok kialakításához szükséges alapinfrastúktúra kialakítása és biztosítása. Megvalósul a műtők légtechnikai berendezéseinek felmérése, tisztítása, felújítása, szükség szerinti kialakítása”. A nagyszabású felújítás során kiépítik a kórházakban a wifi-hálózat működéséhez szükséges optikai gerinchálózatot is – olvasható a közleményben.
    A kormány 14,805 milliárd forint forrást biztosít a kórházfelújítási program második üteméhez – írták.

 

A címlapon a Kútvölgyi kórház épülete látható

ahol szerkezet erősítés hajtanak végre és folytatják a korábban abbamaradt homlokzati felújítást. A munkálatok során kicserélik a nyílászárókat, új hőszigetelést és klímaberendezéseket is kap a XII. kerületben lévő intézmény. A tervek szerint a tömb felújítása még idén befejeződik.

Megkezdődött az Új Szent János Kórház és Szakrendelő Kútvölgyi Tömb teljes homlokzati korszerűsítése, a vonatkozó kormányhatározat május 31-én jelent meg a Magyar Közlönyben. A tervek elkészültek, az építési engedélyek és a szükséges források is rendelkezésre állnak. A munkálatok első ütemben felállványozzák az épületet, elvégzik a szükséges bontást, majd megerősítik a szerkezetet és kicserélik a nyílászárókat. Új hőszigetelést és klímaberendezéseket is kap az épület, végül pedig kialakítják az új homlokzatot.

A Kútvölgyi kórház története

A kórház története az 1930-as évekre nyúlik vissza, akkor született meg az ötlet, hogy az állami alkalmazottak számára külön kórházat hozzanak létre. Az építkezés csak az 1941-ben kezdődött meg. A XIX. század végén, a fertőzésveszély csökkentése miatt használt pavilonos elrendezés helyett itt már a kor színvonalának megfelelő, tömbös, vertikális elrendezést alkalmazták, amely mind a betegmozgatás, mind az ellátás központosítása szempontjából kedvezőbb volt.

  Még sem az lesz, mint amit ígértek

…Az 1950-es évektől a kórház a kommunista diktatúra párt- és állami elitjének kórháza volt.

    Megosztom