Magas THC tartalom miatt hívott vissza Nébih egy teát

Magas THC tartalom miatt hívott vissza Nébih egy teátTermék neve bio HAND TEE Felina / organic HEMP TEA Felina / bio Kender tea FelinaProbléma jellege Magas THC tartalom

Részletek:

A Nébih kéri a vásárlókat, hogy az alábbi azonosító adatokkal megegyező terméket ne használják fel!

Bejelentő: RASFF (Németország)

RASFF referenciaszám: 2021.3621

Termék megnevezése: bio HAND TEE Felina / organic HEMP TEA Felina / bio Kender tea Felina

Márka: Medi Hemp

A termék eredete: Ausztria

Probléma jellege: Magas THC (tetrahidrokannabinol) tartalom
Minőségmegőrzési idő: 30/03/2022
Tételszám: DE19-004-040
Kiszerelés: 40 g
Forgalmazó: MH Hungary Kft.
Intézkedés: Termékvisszahívás, forgalomból kivonás

A termékvisszahívás kizárólag a fenti adatokkal azonosított termékre vonatkozik.

A probléma jellege:

A kender (Cannabis sativa L.) növény az emberi szervezet működésére ható, bioaktív vegyületeket, ún. kannabinoidokat tartalmaz. Ilyen kannabinoidok például a pszichoaktív hatású tetrahidrokannabinol  (THC vagy Δ9-THC). A kendert tartalmazó élelmiszerek tartalmazhatnak THC-t (nem megfelelő előállítás esetén), amely bizonyos mennyiség felett fáradtságot, csökkent reakcióképességet, váratlan hangulatváltozást idézhet elő. Bizonyos gyógyszerek vagy az alkohol ezeket a hatásokat felerősíthetik.

Élelmiszer kizárólag olyan kenderfajtából állítható elő, amelynek THC tartalma a növény légszáraz állapotú, gyökérzettől és száraktól mentes homogenizált részében nem éri el a 0,2%-ot. Az ilyen legálisan termeszthető, élelmiszer célú kenderfajták magja a növény egyéb részeitől eltérően nem tartalmaz THC-t.

Élelmiszerek maximális megengedhető THC tartalmára (THC határértékre) jelenleg nincs harmonizált EU szabályozás. A kendermagból készült termékben ha THC mutatható ki, az más növényi részből (elsősorban a kender lomb- és murvalevelének epidermiszét borító mirigyszőrökből) történő szennyeződést jelez, vagy azt, hogy élelmiszer előállítás céljára nem termeszthető kenderből származik. Ezért ilyen termékek Magyarországon nem forgalmazhatók.

Vélemény?

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Hozzászólások lezárva.