Szeptember másodikától ingyen utazhatnak a 14 évnél fiatalabbak

Ingyenesen vehetik igénybe Budapest közösségi közlekedését a 14 éven aluliak 2021. szeptember 2-ától, csütörtöktől.

A gyermekes családok terheinek csökkentése érdekében 2021. szeptember 2-ától díjmentesen utazhatnak a BKK járatain a 14 éven aluliak. Egy fenntartható, élhető városban erősíteni kell a közösségi közlekedés szerepét, a koronavírus-járvány azonban nagy mértékben csökkentette a járatok utasszámát. Mivel a közösségi közlekedés járványügyi szempontból biztonságos, ezért jó szívvel ösztönözzük a fővárosban utazókat arra, hogy az új kedvezmény hatására még többen használják a BKK járatait.

 

A kedvezményre jogosultak köre

Mostantól nemcsak az óvodások, de minden 14 éven alatti, tanulói jogviszonnyal rendelkező, érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkező diák is jogosult az ingyenes utazásra a BKK járatain. A kedvezményt a tanulói jogviszonnyal rendelkező gyermekek, fiatalok annak a tanévnek az utolsó napjáig (augusztus 31. napjáig) vehetik igénybe, amelyben a 14. életévüket betöltik. 

Például az a fiatal, aki 2007. december 31-én született, ezért 14. életévét 2021. december 31-én tölti be, utoljára a 2021. szeptember 1-jén kezdődött tanév végéig, 2022. augusztus 31-ig veheti igénybe a kedvezményt. 

Aki például 2021. július 15-én ünnepelte a 14. születésnapját, ő a 2021. szeptember 1-jén kezdődőtt tanévben már nem veheti igénybe a kedvezményt, de akinek 14. szülinapja ugyanezen év szeptember 2-ára esik ő 2022. augusztus 31-ig élhet a díjmentes utazás lehetőségével.

Ezeken a fővárosi vonalakon vehető igénybe a kedvezmény

A 14 éven aluli tanulók díjmentes utazására Budapest közigazgatási határán belül a BKK járatain, a környéki buszokon (Budapest közigazgatási határáig), valamint a HÉV-vonalakon (Budapest közigazgatási határáig), tételesen  az 1-69 jelzésű villamoson, a 70-83 jelzésű trolibuszon, az1-299 és a 900-999 jelzésű autóbuszon, a H5-ös, a H6-os, a H7-es, a H8-as, a H9-es HÉV-en, az M1-es, az M2-es, az M3-as és az M4-es metróvonalon, továbbá a D14-es hajójáraton van lehetőség.

Nem vonatkozik az ingyenesség a MÁV-START és a VOLÁNBUSZ azon elővárosi járataira, amelyeken a Budapest-bérleteket elfogadják. Ezért a távolsági vonatokra és buszokra ennek figyelembevételével kell megvenni a jegyet, bérletet, nem csak az agglomerációs határszakasztól a lakóhelyig. 

Az ellenőrnek a diákigazolványt kell felmutatni

Iskolás korú gyermek esetén az ellenőr kérésére az érvényes magyar diákigazolványt, ennek hiányában a diákigazolványt helyettesítő  hivatalos igazolást kell felmutatni.

Amennyiben a tanuló nem tudja ezek egyikét sem az ellenőrnek megmutatni, akkor az itt részletesen meghatározott szabályok szerint élhet az utólagos bemutatás lehetőségével. Az eljárási díj az ingyenes utazási jogosultságot igazoló dokumentum bemutatásával 1000 forint.

A Magyar Kormány által kihirdetett veszélyhelyzet ideje alatt lejárt magyar diákigazolványokat 2021. október 31. napjáig kell érvényesnek tekinteni, amennyiben az alábbi érvényesítő matricákkal van ellátva:

  • a 2019/2020. tanév köznevelési érvényesítő matrica,
  • a 2020/2021. tanév köznevelési érvényesítő matrica.

Ha a tanintézmény a diákigazolványt helyettesítő igazolást szkennelve, elektronikusan küldte el a tanulónak, akkor az ilyen igazolás a diákok által kinyomtatott formában felhasználható (elektronikus változatban az igazolás nem mutatható be). Azok az igazolások, amelyek a rajtuk feltüntetett érvényességi idő szerint 2020. november 4-én vagy ezt követően járnak le, szintén 2021. október 31-ig kell érvényesnek tekinteni. 

Az ingyenes utazás lehetősége a diákigazolványt felmutató személyre vonatkozik. A vele utazó kísérőszemély, vagy vele lévő kutya, kerékpár szállítására továbbra is meg kell váltani a megfelelő jegyet.

Akik nem rendelkeznek magyar diákigazolvánnyal, azokra nem vonatkozik az ingyenes utazás. A magyar diákigazolványt alapvetően a következő diákok igényelhetik: Magyarországon tanulók (állampolgárságtól függetlenül), valamint (akár külföldi tanulmányok esetén is) Magyarország vagy bármely egyéb EU-tagállam, illetve Izland, Liechtenstein, Norvégia és Svájc állampolgárai.

Óvodás korú gyermek esetén természetesen szemmel jól látható az ingyenes utazásra való jogosultság, ezért a BKK eltekint az életkor igazolásának kötelezettségétől.

A 2021. szeptember 1. előtt már megváltott diákbérleteket visszaváltjuk

Ha érdekel a teljes tartalom, itt elolvashatod

Megosztom