oltási kártya

Már tavaly január elején meghalt egy amerikai beteg a Covid-19 miatt

Előbbre hozták az amerikai egészségügyi hatóságok az ország első Covid-19 miatti halálozásának dátumát: már tavaly január 9-én elhunyt egy kansasi beteg.

    A 78 éves Lovell Brown hetekkel az előtt halt meg, hogy az első igazolt, az új típusú koronavírushoz köthető megbetegedést azonosították volna az Egyesült Államokban – írta a LiveScience.com tudományos-ismeretterjesztő portál a The Mercury Newsra hivatkozva.
    Eredetileg Brown halotti bizonyítványán a halál okaként a stroke-ot és a krónikus tüdőbetegséget jelölték meg. 2021. májusában azonban frissítették az okmányt, és Covid-19 tüdőgyulladásra javították a halálokot.


    Ezzel Brown esete lett az első dokumentált Covid-19 miatti halálozás az Egyesült Államokban. Korábban úgy tudták, az első haláleset 2020. február 6-án történt a kaliforniai San Joséban.
    Az amerikai járványügyi és betegségmegelőzési központ (CDC) hivatalos Covid-19-oldala szerint már 19 haláleset történt 2020 januárjában, Browné volt az első.


    A kansasi WIBW hírportál szerint az állam egyészségügyi hatósága egyetlen Covid-19 miatti halálesetet említ 2020. januárjából, a következő eset két hónappal későbbi.
    Nem tudni, pontosan miért változtattak Lovell Brown halotti bizonyítványán, és azt sem, milyen bizonyíték alapján jelölték meg a Covid-19-et halálokként. A család csak a héten értesült a változásról, bár már rég gyanították, hogy rokonuk a koronavírus okozta betegségben halt meg.


    Brown halála előtt fejfájást, lázat, hasmenést és testszerte jelentkező fájdalmat tapasztalt. 2019 karácsonyakor a család emlékei szerint azt mondta, kedvenc ételeinek nem érzi az ízét. Ahogy levegőért kezdett kapkodni, kórházba vitték, egy hetet töltött az intenzív osztályon, mielőtt meghalt.

Szeptember közepéig kötelezővé teszi a Pentagon a koronavírus elleni oltásokat az amerikai haderő tagjainak – írja az NBC News.

A határidő előrébb is jöhet, ha az amerikai gyógyszerhivatal, az FDA végleges jóváhagyást ad az Amerikában használt vakcináknak.

Politico cikke szerint azok, akik nem veszik fel az oltást a kötelezés ellenére, büntetésekre számíthatnak, amely akár leszerelés is lehet.

Jelenleg 17 féle vakcinával oltja a Pentagon a katonákat, attól függően, hogy milyen földrajzi régióban, milyen szolgálatot teljesítenek. Az oltási listán szerepel többek közt az influenza, a sárgaláz és veszettség is.

portfolio.hu

Vélemény?

[Fancy_Facebook_Comments]

Megosztom