Gyors és biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöhetnek létre Kőbányán

Gyors és biztonságos kerékpáros kapcsolatok jöhetnek létre Kőbányán annak köszönhetően, hogy kiépítik a kerület kerékpárút-hálózatának hiányzó szakaszait.

Az Európai Unió Hivatalos Lapjában (Tenders Electronic Daily, röviden TED) augusztus 2-án jelent meg a kivitelezési munkákra vonatkozó ajánlati felhívás.

A X. kerületi beruházás tervezésekor fontos szempont volt, hogy a mindennapi ügyintézés, a munkába, az óvodába és az iskolába járás kerékpárral közlekedve is mindenki számára elérhető legyen. A tervekben ezért övezeti sebességcsillapítás, gyalog- és kerékpárút kialakítása, útburkolati jelek felfestése, valamint kerékpársávok kialakítása is szerepel.

A kőbányai kerékpárút-hálózat hiányzó szakaszainak kiépítésével gyors és biztonságos kapcsolatok jöhetnek létre a kerületen belül és más városrészekkel. Így csaknem 10-15 perc alatt elérhetők lesznek a Kőbánya központjában lévő köz- és oktatási intézmények, a Szent László tér, üzletek, a jelentősebb közlekedési csomópontok és a kerület zöld övezetei – Óhegy park, Rákos-patak – is.

A tervekben szereplő kerékpáros szakaszok összekötik a X. kerületet a szomszédos kerületek már meglévő hálózataival. Az Örs vezér téri, a Határ úti, valamint a kőbánya-kispesti főbb közösségi közlekedési csomópontokhoz, valamint az ott lévő bevásárlóközpontokba negyedórán belül, míg a Kálvin térre akár 25 perc alatt el lehet jutni a Kőbányai út mentén.

Eredményes közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően a munkák várhatóan idén év végén kezdődhetnek, és 2022 év végén fejeződhetnek be.

Tovább nőhet az alternatív közlekedési eszközök aránya
a fővárosban

A kőbányai beruházás egy nagyobb fejlesztési program része. Az Európai Unió támogatásával a Versenyképes Operatív Program (VEKOP) keretében összesen bruttó 8,39 milliárd forint jut arra, hogy kerékpárosbaráttá alakítsák a fővárosi úthálózatot. Eredményes közbeszerzési eljárás esetén ebből a BKK a X. kerületben – tartalékkerettel együtt – bruttó 1,02 milliárd forint támogatást tud felhasználni. A BKK a kis- és középvállalkozások előnyben részesítése, továbbá az ajánlattevői kör szélesítése miatt 11 részre bontva biztosít ajánlattételi lehetőséget a közbeszerzési eljárás során.

A BKK a Fővárosi Önkormányzattal szorosan együttműködve igyekszik megteremteni annak a feltételét, hogy a közlekedők a leginkább megfelelő közlekedési eszközt választhassák. Az autót felváltó alternatív lehetőségeknek nemcsak társadalmi, hanem környezeti hasznuk is van, csökkenhet a zaj- és légszennyezettség, javulhat a levegő minősége, élhetőbbé válnak a zsúfolt fővárosi útszakaszok. A fővárosi kerékpározással ismerkedők azon túl, hogy új útvonalakat fedezhetnek fel, valamint újszerű közlekedési élménnyel gazdagodnak, fontos lépést tesznek az egészségük megőrzése felé is.

A főváros közlekedési fejlesztéseit összefoglaló Budapesti Mobilitási Terv 2030 a közösségi, kerékpáros és gyalogos közlekedés előtérbe helyezését tűzi ki célul, hogy fővárosunk a jelenleginél élhetőbb, és még inkább ember- és környezetbarát város legyen.

Letölthető dokumentumok (1)

vekop_x_kerület_térképpdf • 1.5 mb • 2021.08.02. 11:25

Kőbánya Magazin Kőbánya Magazin – Hírek X. kerület – A Mi kerületünk

 • Hosszabb út vezet a fizetőparkolás bővítéséhez
  by kobanya on 2022.08.11. at 16:00

  Mustó Géza Zoltán Budapest Főváros Közgyűlése 2022. szeptember 5-ei hatállyal módosította a fővárosi parkolási rendet szabályozó rendeletét, és bővítette a Kőbányán kijelölt várakozási övezetek területét. Ez nem jelenti azt, hogy szeptember 5-étől újabb területeken kellene fizetni a parkolásért Kőbányán. A parkolási díjak ugyanakkor emelkednek. A Gyakorló utca és a Szárnyas A Hosszabb út vezet a fizetőparkolás bővítéséhez bejegyzés először Kőbánya Magazin-én jelent meg.

 • A kétarcú Fidesz és a gumicsont
  by kobanya on 2022.08.11. at 10:47

  Szárnyas Hangya Nincs két baloldal, egy baloldal van és az a rossz. Valami hasonló kommunikációval igyekszik saját maga bénázásait palástolni a Fidesz, no, meg a jól megszokott tereléssel. Az utóbbi években sajnos megszokott kommunikációjává vált a Fidesznek a gumicsont bedobása a köztudatba. Lelkes képviselők saját. és sokszor más képébe bújva A A kétarcú Fidesz és a gumicsont bejegyzés először Kőbánya Magazin-én jelent meg.

 • Mustó Géza Zoltán a Socca Kispályás Labdarúgó Világbajnokság helyszínéről
  by kobanya on 2022.08.09. at 13:31

  Mustó Géza Zoltán A napokban rengetegen kerestek meg azzal, igaz-e, hogy a Mázsa téren kerül megrendezésre a SOCCA Kispályás Labdarúgó Világbajnokság? Alább ezzel kapcsolatban megosztom a témában egy érdeklődőnek írt válaszlevelemet. “A Socca Kispályás Labdarúgó Világbajnokság helyszínével kapcsolatban a következőről tudom tájékoztatni. Az Óhegy parkban történő megrendezést az Önkormányzat elvetette, A Mustó Géza Zoltán a Socca Kispályás Labdarúgó Világbajnokság helyszínéről bejegyzés először Kőbánya Magazin-én jelent meg.

Hozzászólok

hozzászólás lezárva.