Három kvótát szereztünk Szegeden

A magyar versenyzők egy férfi kajakos és két férfi kenus kvótát szereztek csütörtökön a tokiói játékokra a Szegeden rendezett európai olimpiai pótkvalifikációs viadalon, így Magyarország jelenleg az elérhető 18-ból 17 indulási joggal rendelkezik.

Az esti hazai érdekeltségű döntőkben kezdésként Csizmadia Kolos esélyesként negyedik lett a kajak egyesek 200 méteres számában, ezzel lemaradt a kvótáról, amely az első két célba érkezőnek járt. Az INTER-ÉPFU AVSE 25 éves sportolója kissé beragadt a rajtnál, és később sem tudott javítani.


    A folytatásban az Adolf Balázs, Fejes Dániel kenupárosnak szintén az első vagy a második hely ért kvótát 1000 méteren. A svéd stílusban, azaz azonos oldalon – a jobbon – evező fiatal duó is óvatosan kezdett, az első kétszáz méteren az utolsó helyen haladt, de aztán fokozatosan megkezdte a felzárkózást. Féltávnál már a negyedik, 750 méternél pedig a harmadik helyen lapátoltak a magyarok, és bár az éllovas spanyol egység megelőzésére már nem maradt esélyük, a második helyen haladó portugálokat a hajrában sikerült lehagyniuk. Második pozíciójuk pedig azt jelenti, hogy két magyar férfi kenus már biztosan indulhat Tokióban.


    A Béke Kornél, Varga Ádám kajak kettes 1000 méteres futama Csizmadia elmaradt kvótaszerzése után különös jelentőséggel bírt, ráadásul ebben a számban csak a győztes örülhetett. A KSI fiatal párosa nem is bízott semmit a véletlenre, rögtön a rajt után az élre állt, és minden ellenőrzőponton elsőként áthaladva magabiztos győzelmet aratott. Diadaluk azért csak egy újabb kvótát jelent az országnak, mert férfi kajakban maximálisan hat indulási jog gyűjthető, és eddig a magyaroknak öt volt.  


    A magyar válogatottnak most hat-hat férfi és női kajakos, három női kenus és két férfi kenus kvótája van. A még hiányzó indulási jog begyűjtésére az oroszországi Barnaulban sorra kerülő jövő heti világ kvalifikációs verseny kínálja az utolsó lehetőséget, a magyar induló Bodonyi András (C-1 1000 m) lesz.


    A tokiói magyar csapat összetétele a hétvégi, ugyancsak szegedi világkupán, a május végi, hazai válogatón, illetve a júniusi, poznani Európa-bajnokságon elért eredmények alapján alakul majd ki.


    Csütörtökön a magyar paraválogatott is szerzett két kvótát a paralimpiára, Kiss Erik és Molnár Nikoletta is a KL3-as kategóriában harcolta ki az indulási jogot – ugyanakkor Weisz Róbert szakágvezető tájékoztatása szerint a hivatalos megerősítésre néhány hetet még bizonyára várni kell. A Maty-éri pálya péntektől vasárnapig világkupaversenynek ad majd otthont, a hazai színeket 45 versenyző képviseli


Megosztom