oltási kártya

Nem csak jutalom, büntetés is jár

Nem csak jutalom, büntetés is jár, ha a háziorvos nem hozza a kötelezőt.

„Felhívom a figyelmet, hogy a határozatomban előírtak megsértése esetén külön jogszabályban meghatározott 30 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő egészségügyi bírság kiszabásának van helye.”

A koronavírus elleni oltásra jelentkezettek mielőbbi beoltása érdekében a május végig terjedő időszakra a hétvégi és munkaszüneti napokat is kijelölte államilag finanszírozott oltásra a háziorvosok számára Müller Cecília országos tisztifőorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) pénteken az MTI-vel.

Ehhez a járványügyi hatóság – a kormány által biztosított 6,4 milliárd forintos fedezetből – kiegészítő díjazást is ad.

Kiemelték: a háziorvosok jelenleg is végzik a regisztrált idősek beoltását. A rájuk bízott feladatok a következő hetekben tovább nőnek, hiszen az a cél, hogy minél több ember minél előbb kapja meg az oltását. Az operatív törzs eddig is azt kérte és most is azt kéri a háziorvosoktól, hogy a rendelkezésre álló vakcinákkal a praxisukban a még be nem oltott időseket oltsák be, majd kor szerint lefelé folytassák.

Az oltás történhet a háziorvosi rendelőben vagy az idős ember otthonában is. Eddig 1,6 millió 60 év feletti idős ember regisztrált oltásra és nagy részük már megkapta azt a háziorvosnál vagy kórházi oltópontokon. Ugyanakkor a regisztrált idősek nagy száma miatt beoltásuk még heteket vesz igénybe, ezért hétvégén, szabad- és munkaszüneti napokon is számítanak a háziorvosok munkájára – tették hozzá.

Azt írták, ha egy háziorvos már a munkanapokon beoltotta a számára kiosztott összes vakcinát, és hétvégére nem marad, akkor nem köteles hétvégén is oltani, de ha van elég vakcinája, hétvégén és munkaszüneti napon is folytathatja az oltások beadását. A kiegészítő díjazás egy munkaszüneti teljes napra 80 ezer forint, fél napra pedig 40 ezer forint, ha adott időben az ellátandók legalább 50 százaléka megjelenik a rendelőben. Ellenkező esetben a háziorvosok a támogatás összegének felére jogosultak.

A járványügyi feladat magába foglalja az érintett előzetes kivizsgálását, beoltását, megfigyelését és az oltással kapcsolatos adminisztrációt. Az elrendelés értelmében mostantól május végéig minden hétvégére automatikusan érvényes ez a szabály. „A járványból az egyetlen kivezető út a védőoltás” – hangsúlyozta az NNK. Ezért amellett, hogy a járvány megfékezésére most szigorúbbak a korlátozások és továbbra is fontos az általános óvintézkedések betartása, amennyire lehet az oltásokat is fel kell gyorsítani.

Minden háziorvos köteles részt venni a védőoltási programban, ez az alapellátási tevékenységben kötelező feladat – olvasható az NNK közleményében.

Megosztom