Szigorú intézkedéseket kell betartaniuk a szurkolóknak

Szigorú járványügyi intézkedéseket kell betartaniuk azoknak a szurkolóknak, akik a Puskás Arénában tekintik meg jövő csütörtökön a labdarúgó Európai Szuperkupáért kiírt mérkőzést, a Bajnokok Ligája-győztes Bayern München és az Európa-ligában diadalmaskodó Sevilla összecsapását.
Sipos Jenő, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) szóvivője az MTI-nek csütörtökön elmondta, az MLSZ és az UEFA mindent megtesz a mérkőzésre kilátogató szurkolók egészségének védelme érdekében. A koronavírus-járvány kirobbanása óta a budapesti találkozó lesz az első olyan hivatalos UEFA-mérkőzés, amelyet nézők előtt rendeznek meg, az UEFA pedig folyamatosan alkalmazkodott a megváltozott körülményekhez, és minden lehetséges intézkedést meghozott a találkozó biztonságos megrendezése érdekében.
Sipos Jenő elmondta, a Puskás Aréna teljes kapacitásának mindössze harminc százalékát használják ki a szurkolók. A belépéskor mindenkinek testhőmérséklet-mérésen kell átesnie (37,8 C vagy afölötti testhőmérséklettel nem lehet belépni a stadionba). A maszk használata kötelező a stadion területére való belépés után, az arénában történő mozgásnál, az ülőhely elfoglalása után pedig ajánlott. A drukkereknek tartaniuk kell a másfél méteres távolságot – kihelyezett jelölések segítik őket -, a szervezők ezt a lelátó elfoglalható helyeinek kialakítása során is figyelembe vették.
Az MLSZ szóvivője a külföldről érkező szurkolókkal kapcsolatban elmondta, ők kizárólag 72 óránál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel léphetnek be az országba. A Németországból és Spanyolországból érkező szurkolók mozgása elkülönítve történik, így az utazás, a stadion megközelítése és elhagyása során sem érintkeznek másokkal.
Azok a drukkerek, akik a koronavírusra jellemző tünetek bármelyikét észlelik magukon, illetve akik a mérkőzést megelőző 14 napban pozitív COVID-tesztet produkáltak, vagy kapcsolatban álltak ilyen személlyel, nem léphetnek be a stadionba. Ezekben az esetekben az UEFA visszatéríti a jegyek árát.
Sipos Jenő hozzátette, az UEFA és az MLSZ a mérkőzés megtekintésével kapcsolatos minden részletre kiterjedő közös kiadványt készít a szurkolók számára, amelyben megtalálhatók a közlekedéssel, biztonsággal, egészségvédelemmel kapcsolatos információk, intézkedések.

Megosztom