Webáruház ellenőrzés, csaltak a beszállítók

Több mint ötmilliárd forintos vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt emelt vádat a Fővárosi Főügyészség egy webáruház beszállítói ellen, akik fiktív cégek beiktatásával csalták el az adót – tájékoztatta a fővárosi főügyész csütörtökön az MTI-t.

  

Ibolya Tibor közleménye szerint egy nagy forgalmú webáruházat üzemeltető cégnél beszerzést és értékesítést koordináló képviselőként dolgozó férfi költségvetési csalás elkövetésére specializálódott szervezett bűnelkövetői csoportokkal állapodott meg. Ezek belföldi és külföldi cégekből álló, többszintű láncolatokat működtettek, és a bűnös kapcsolatért cserébe vesztegetési pénzt fizettek a férfinak.
A cégláncolatok az Európai Unióból szereztek be árut, elsődlegesen műszaki cikkeket, amelyeket aztán belföldön értékesítettek, de az általános forgalmi adót fizetését jogellenes manőverekkel elkerülték. A cégláncolatokban részt vevő társaságok az adóbevallási kötelezettségüknek nem tettek eleget vagy valótlan adatokkal nyújtották be bevallásaikat. A cégeket strómanok, többségében külhoni magyarok nevére jegyeztették be, akik végrehajtható vagyonnal nem rendelkeztek, a cégalapítással vagy átruházással kapcsolatos iratokat kizárólag pénzért írták alá – írta.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2017 novemberében „megszakította a szervezett bűnelkövetést”. A Fővárosi Főügyészség bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt 42 ember ellen emelt vádat a Fővárosi Törvényszéken, és közülük több mint húsz vádlottra fegyházbüntetés kiszabását indítványozta – olvasható a főügyész közleményében.
Ibolya Tibor azt is írta, az általa meg nem nevezett webáruházat működtető cég vezetői nem tudtak arról, hogy egyes beszállítói valótlan tartalmú számlákat állítanak ki és az áfát a cégláncolatokhoz tartozó egyik cég sem fizeti meg.
A Mall.hu 2017 novemberében az MTI-vel azt közölte, hogy telephelyét – egy munkavállalójuk tevékenysége miatt – a NAV és a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai ellenőrzik, és az ellenőrzés idejére zárolták a webáruház magyarországi raktárát.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .