Bedugult a főváros – írja az origo.hu

Arold Péter

Karácsony Gergelyt citálják  címlap sztorijukba az origo.hu kormányközeli portálon Budapest iskolakezdési napján. A hetekkel ezelőtt bevezetett forgalomcsillapító rendeletekben látják az ellenséget és nem a tömegközlekedés használatára buzdítják a fővárosiakat.

Most egy pillanatra vonatkoztassunk el a koronavírus miatti hangulattól és lépjünk előre, vagy vissza ebben a kérdésben néhány hónapot. A főpolgármester kerékpáros „filingje” és a dugók között valóban érezhető párhuzam és ezt az egész próbaidőt talán a pandémia utáni, vagy előtti időkben kellett volna bedobni.




Az elkövetkezendő hetekben a tömeg nem fogja használni a tömegközlekedést, hiszen a maszk használatának kötelezővé tétele – ami jó dolog – nem fogja elősegíteni, hogy a buszokat, vagy a villamosokat használjuk. Aki eddig azzal utazott és van autója, most megint  be fog ülni a kocsijába. Én is ezt tenném. Biztonságosabb.

Viszont az elképzelés alapjaiban jó dolog. A jövőre nézve alternatív közlekedési eszközzé kell válnia a kerékpárnak, rollernek és társainak, de ezzel együtt fejlődnie kell a használói közlekedési moráljának, magyarán a minimális KRESZ ismeretének elsajátítása és abból vizsgáztatása elengedhetetlen lesz a jövőben.

Címlapfotó: origo.hu

 

Megosztom