•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A Laterex kivitelezésében egy új közösségi ház épül, amelyben helyet kap egy kápolna, egy játszóhelyiség és több hittanszoba is.

Felújítják a főváros II. kerületében a pasaréti ferences templomot és új közösségi házat építenek mellé. Az építkezés a kormány 1,8 milliárd forintos támogatásából valósul meg a Laterex Építő Zrt. munkájával, az új épület kivitelezési szerződését a héten írták alá Budapesten. A ház a tervek szerint 2021 júniusára készül el.
A négyszintes épület egy régi, rossz állapotú villa helyére épül, stílusában igazodik az 1930-as években épült templomhoz és térhez.

A földszinten egy 180 ember befogadására alkalmas terem, játszóhelyiség, az első emeleten kápolna és egy kisebb terem lesz, a második szinten hittanszobákat alakítanak ki, az alagsorban pedig az épület kiszolgálóhelyiségei kapnak helyet. A tervezett közösségi ház a templommal, rendházzal egy egységet képez, ezt az épület beépítésével és architektúrájával is igyekeznek kifejezni.

Varga Mihály pénzügyminiszter, a II. és III. kerület országgyűlési képviselője a szerződéskötés során hangsúlyozta: a kormány örömmel támogat olyan egyházi kezdeményezéseket, amelyek a tágabb közösséget szolgálják.

A tervezők fontosnak tartják az épület közösségi tereinek lehető legintenzívebb összenyithatóságát a közvetlen környezetével. Ez az összenyitás az utcaszinten és a kertszinten hozható létre. A kertszinti előcsarnoki bejárat intenzív kapcsolatban van az utcaszinttel, ahonnan széles lépcsősor vezet le, mintegy átvezetve a templom előtti térről.

A bővítéssel a könyvtár megfelelő méretű lesz, új beszélgető- és gyóntatóhelyiségeket, plébániai irodát és tárgyalót alakítanak ki.

Lesznek új vendégszobák és a karitász számára raktárat hoznak létre. A templomban csak a hibák javítását, az ablakcsere befejezését és festést tervezik.

A rendház és a plébánia terei is megújulnak, ugyanis a teljes felújítás a híveket is szolgálja. Az átalakítással a hasznos terület bővül, mégis a koncepció alapján az épület tömege lényegesen nem növekszik. Az L alakú épületszárny helyére épül új – lényegében a meglévő alaprajzi kontúrral azonos – épületrész, melynek magassága minimálisan növekszik csak.

 

Forrás: sagra architects Facebook-oldala

A templom felújítását a helyi közösség kezdeményezte. Az átfogó felújítási terv kidolgozása a hívek és rendtagok bevonásával történt. A Pasaréti téri komplexum felújítása ás bővítése a meghívásos tervpályázat győztese – Sajtos Gábor és Sajtos-Grand Gabriella, illetve munkatársai – tervei alapján készülhet el.

A pasaréti templom a főváros egyik emblematikus épülete, a modern építészet egyik fontos alkotása, melyet Rimanóczy Gyula tervezett a mellette álló buszvégállomással együtt. Pasarét központi terén 1934-ben készült el a Szent Antal ferences templom és rendház. Azóta egyszer történt jelentősebb átalakítás 1986-ban, amikor a templomban új liturgikus teret alakítottak ki, a rendházra pedig a második emeleti szint került.

Ezt is olvassa el!
Bérgyilkossal akarta megöletni egy rokona férjét az ügyvédnő

70 ezer euróz fizetett volna a bérgyilkosnak, ha megteszi amire kérte.

Óvodai beiratkozás

A veszélyhelyzet miatt az óvodai beiratkozás időpontja és módja változik

7 millió forintot kér ki nem vett szabadságaiért a II. kerület leváltott polgármestere

Láng évente átlagosan nyolc napot vett ki az évi 39 nap szabadságából, amiből nehezen futhatta hosszú családi vakációkra. Arold Péter Tovább

4 kilós mariska fogás

12 millió forintot és 700 eurót találtak. No meg a mariskát

A kerület polgármester Örsi Gergely is szóba került a Borkai ügy utánzatában

Örsi Gergely egy videó bejegyzésében mondta el a kapcsolatát a zsarolási ügyben, mely a napokban került napvilágra, mintegy a Borkai Tovább

Koszorús megemlékezés a kerületben

Koszorúzással egybekötött megemlékezés tartott a II. kerületi önkormányzat a 144 éve született gróf Klebelsberg Kuno vallás- és közoktatásügyi miniszter mellszobránál. Tovább

Rendőrségi nyomozás Donáth Anna ügyében

Ismeretlen tettes ellen rágalmazás vétsége miatt nyomozást rendelt el a Budapesti II. és III. Kerületi Bíróság, Donáth Anna feljelentése alapján, írja közleményében Tovább

Postaládában talált kulccsal ment be

A Budapesti Rendőr-főkapitányság II. kerületi Rendőrkapitánysága 01020/3525/2019. bűnügyi számon lopás vétség gyanúja miatt indított nyomozást ismeretlen tettes ellen. (adsbygoogle = window.adsbygoogle Tovább

A II. kerületben folyó munkálatok

Akadémia parkoló átépítése - folyamatban - várható befejezés: november 2.

0 0 vote
Article Rating

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Subscribe
Visszajelzés

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments