•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Réber László (1920-2001) Munkácsy-díjas grafikusművész születésének 100. évfordulója alkalmából, Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! címmel a művész irodalmi illusztrációból nyílik kiállítás vasárnap a Virág Benedek Ház kiállítótermében.

  

Réber László illusztrációi generációk óta velünk élnek. Janikovszky Évával műfajt teremtett, de ikonikusak lettek Lázár Ervin, Békés Pál és Végh György írásaihoz készült rajzai is – olvasható az MTI-hez elküldött közleményben.
Réber minimalista, filozofikus alkotásai jól illeszkednek olyan írók világához is, mint két nemzedéktársa: Örkény István (1912-1979) és Kurt Vonnegut (1922-2007), akik Réberhez hasonlóan megjárták a második világháború poklát. Művészetük közös jellemzője a stílus puritán egyszerűsége, a groteszk, szatirikus hangnem mélyén megbújó emberismeret és humanizmus.
Az Éljen a kérdőjel, vesszen a pont! című tárlat középpontjában Örkény István Egyperces novellák című gyűjteményéhez készült illusztrációk állnak. A külföldi szerzők közül Mihail Bulgakov és Kurt Vonnegut műveihez készült rajzokat mutatnak be.
Az illusztrációk egy része a székesfehérvári Szent István Király Múzeum Réber-gyűjteményéből érkezik a kiállításra, más részük Babos Bertalan Zsili képzőművész falfestményein vagy fotómásolaton jelenik meg.
A kiállítás látványtervezési és művészeti kivitelezési munkáit Babos Bertalan Zsili készítette, a kiállítás kurátora Révész Emese művészettörténész. A tárlat a Budavári Önkormányzat szervezésében valósul meg.

Hozzászólások

Ezt is olvassa el!
Vidnyánszky szégyellje magát

Ismert hír, hogy szeptember elsejétől a SZFE alapítványi formában működök tovább

A Színház- és Filmművészeti Egyetem chartája

"Az egyetemi autonómia évszázadok óta megkérdőjelezhetetlenül fontos és nélkülözhetetlen egyetemes érték..."

Balázs Fecó kórházban

Szomorú a mai nap. Elment Benkő Laci bácsi és sajnos kórházba került Balázs Fecó is. Itt hagyott bennünket az Omega Tovább

Alföldi is levélben fordult Rátótihoz

Nyílt levélben fordult Rátóti Zoltánhoz a színházi kuratórium egyik tagjához Alföldi Róbert, arra kérve, hogy mentse meg az SZFE-t. A Tovább

Liberális kígyókeltető? Vita az egyetemről

A téma a jelenlegi helyzet volt, ami a Színművészeti Egyetemen zajlik.

Üzenet

Enyedi Ildikó (Budapest, 1955. november 15. –) Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész

Városmajori Színház-Heltai Jenő Naftalin

Férj és feleség — csakúgy mint a látszat — néha csal

Belvárosi Művészeti Napok 10 alkalommal

Belvárosi Művészeti Napok 2020 szeptember 23-26 Minden program ingyenes.

Elkezdődött a 2020-as Színházi Szemle a Városmajorban

Az előadásokat négy fős szakmai zsűri kíséri figyelemmel:

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Comments are closed.