Álláskeresőknek, kisvállalkozásoknak nyújt segítséget a Fővárosi Önkormányzat

A Fővárosi Érdekegyeztető Tanács tegnapi ülésén a Fővárosi Önkormányzat a munkavállalók és a munkaadók képviselőivel folytatott tanácskozás végén vállalásokat tett, hogy a központi kormányzat helyett cselekedve hogyan segít talpra állni a koronavírus-járvány első hulláma miatt bajba került állampolgároknak, kisebb vállalkozásoknak. Budapesti gyerekek nyári táboroztatásához is támogatást nyújt a Főváros.

A Fővárosi Önkormányzat vállalta, hogy kibővíti a Fővárosi Álláskeresési Irodát, szociális és humán szolgáltatásokkal, hogy még jobban megkönnyítsék az álláskeresést az arra rászorulóknak. A makro- és kisvállalkozásnak minősülő vállalkozások, valamint a civil szervezeteknek és a szakszervezeteknek a bérleti szerződés szerinti díja 2020. március 1. és 2020. június 30. közötti időszakra 25 százalékkal csökken. Erről a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács június 22-i ülésén állapodott meg Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetsége elnöke és dr. Rolek Ferenc a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke.

A főváros ígéretet tett továbbá, hogy átalakítja a beszerzési rendszerét, feltérképezi a város kihasználatlan értékeit, a helyi vállalkozásokat jobban összeköti és az állampolgárok kis- és közepes vállalkozásoknál elköltendő fogyasztását támogatni fogja, ezzel is segítve a cégek talpra állását.

A megegyezés értelmében a munkavállalói és munkaadói oldal támogatja a Fővárosi Önkormányzat elképzeléseit a Közegészségügyi Start Program, az Idősgondozási Start Program, a Digitális Start Program mintaprojektek kialakítására, amelyek segítik a közfoglalkoztatásban résztvevőket, hogy a program befejezése után visszakerüljenek a munkaerőpiacra.

A Fővárosi Önkormányzat kezdeményezni fogja a kormánynál, hogy a budapesti taxisok mentesüljenek a tíz évesnél régebbi gépjármű cseréje alól 2021 végéig és engedjék el számukra a drosztdíjat.

Mivel nagyon sok munkavállaló kénytelen volt kivenni a szabadságát az óvodák és bölcsődék bezárása miatt, a Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi, hogy ezen intézmények nyitvatartási idejének meghosszabbítását. A Főváros 10 ezer forint támogatásban fog részesíteni 10 ezer budapesti gyermeket, amellyel hozzájárul a nyári táboroztatásukhoz.

Főpolgármesteri Hivatal

Hozzászólások

[Fancy_Facebook_Comments]

Megosztom