•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Befejeződött a Budai Meddőségi Centrum felújítása, melynek során nemcsak új konzultációs helyiségekkel, vizsgálókkal és lifttel, hanem modern műszerekkel is bővítették az intézményt.

A Szent János Kórház országos meddőségi központjává váló épületet 1 milliárd 60 millió forintból, a kormány támogatásával korszerűsítették.

 



 

Magyarországon mintegy 150 ezer olyan pár van, akik hiába szeretnének, valamilyen okból nem tudnak természetes úton gyermeket nemzeni. Az elmúlt tíz évben ráadásul háromszorosára nőtt a meddőségi problémákkal orvoshoz forduló nők aránya. „A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy javítson a magyar demográfiai helyzeten” – jelentette ki Kásler Miklós a Szent János kórház felújított Budai Meddőségi Centrumának átadásán. Az emberi erőforrások minisztere elmondta, hogy az eddigi családpolitikai intézkedéseknek köszönhetően az év első hónapjaiban – időarányosan – 5 százalékkal több gyermek született. Kiemelte, hogy a kormány megteremtette a meddőségi kezelések infrastrukturális lehetőségeit, homogén ellátórendszer jött létre, amelyre a kormány több mint 9 milliárd forintot fordított.

Január 1-től ingyenessé váltak a meddőségkezeléshez használt gyógyszerek és a korábban térítésköteles vizsgálatok. A kormány továbbá megalapította a Nemzeti Humán Reprodukciós Intézetet, melynek a Budai Meddőségi Centrum lett a bázisintézménye. A Szent János Kórház meddőségi centrumát teljesen felújították és korszerűsítették. Az 1 milliárd 60 millió forintból megvalósult beruházás részeként a földszinten és az emeleten új vizsgálóhelyiségeket alakítottak ki, liftet szereltek be, illetve a várókat is komfortosabbá tették. Az épület alagsorában – ahol korábban kihasználatlan irattárak voltak – bővítették a fagyasztott embriók tárolókapacitást is. Ennek köszönhetően, ha egy vagy két embrió beültetését követően nem sikerült a fogantatás, akkor elő tudják venni a tartalékokat. Az illetőnek így nem kell újabb hormoninjekciós kúrán, három-négy naponta történő hormon- és ultrahangvizsgálaton, valamint rövid altatásban elvégzett petesejt-leszíváson keresztül mennie.

A mostani fejlesztések nemcsak mennyiségi, hanem minőségi javulást is hoznak a meddőségkezelésben, tovább növelve a sikerarányt, bővítik azok körét, akiknek speciális megtermékenyítési problémájára megoldást tudnak kínálni. A meddőség kezelésében élen járó központ segítségével más szakemberek is elsajátíthatják a legkorszerűbb módszereket.

„Sikerült egy olyan meddőségi központot létrehozni, amely reményeink szerint hozzájárul ahhoz, hogy minél több haszonélvezője legyen a kormány családtámogatási rendszerének. Bízunk benne, hogy a magyar orvostudomány is hozzájárul ahhoz, hogy a később vállalt gyermekek is megszülessenek” – fogalmazott Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter rámutatott, hogy az Európai Unió huszonhét tagállama közül a családpolitikára jutó GDP-arányos ráfordítás Magyarországon a legmagasabb.

Mint kiderült, Magyarországon számos eljárást a Szent János Kórház meddőségi centrumában alkalmaztak először. Ilyen például a kis spermiummennyiség, vagy rossz morfológia esetén használt EMSI-módszer, amely során a szakemberek akár nyolcezerszeres nagyítással válogatják ki a legmegfelelőbb spermiumokat a jobb megtermékenyítés érdekében. A spermiumok komplex, immáron ötparaméteres CASA-vizsgálatát szintén csak itt végzik, az országban egyedülálló hímivarsejtvizsgáló géppel. A Budai Meddőségi Centrumban a szakemberek a legmodernebb automata analizáló rendszerrel dolgoznak, amely lehetővé teszi, hogy öt-tíz percenként vizsgálják az embriókat, így folyamatosan nyomon követhetik a fejlődésüket. A videó asszisztált embrióinkubátor, kamera segítségével folyamatosan láthatóvá teszi a megtermékenyített petesejtet az első sejtosztódástól a beültethető állapotig.

„1992-ben egy kilencven négyzetméteres épületből indultunk. Abban az évben huszonhárom lombikbébi-programot végeztünk, amelyből három gyermek született” – idézte fel dr. Konc János, aki arról is szólt, hogy mára a beavatkozások száma eléri az 1500-at. „Hatalmas fejlődésen mentünk keresztül. Páratlan lehetőséget kaptunk a kormánytól.” – fűzte hozzá a Szent János Kórház meddőségi centrumát vezető főorvos, aki megígérte, mindent megtesznek azért, hogy még több gyermek születhessen.

www.hegyvidek.hu

Ezt is olvassa el!
Unokázós csalót fogtak a XII. kerületben

A BRFK nyomozói a 84 éves sértettnek hiánytalanul visszaadták a pénzét.

Sajnálja, ami történt, de tiszta a lelkiismerete

Sajnálja, ami történt, de tiszta a lelkiismerete, mondta az az orvos a bíróságon, akit  egy idős beteg halálra miatt kollégájával Tovább

Hegyvidéki segítőközpont

Ha önkéntesként részt szeretne venni a kerületben élő 70 év feletti Hegyvidéki lakosok ellátásának segítésében

Wáberer Medical Center

Wáberer György elmondta: fontos, hogy a betegek a lehető legrövidebb úton érhessék el azt az ellátás

Sajtóközlemény

Továbbra is nyitottak vagyunk minden józan, tárgyszerű vélemény meghallgatására,

Elkezdődött a 2020-as Színházi Szemle a Városmajorban

Az előadásokat négy fős szakmai zsűri kíséri figyelemmel:

Lakat alatt a kábszerkereskedő

Letartóztatásban marad a kábítószer kereskedelemmel gyanúsított férfi.

Normafa rehabilitáció. Önkormányzati közlemény

A napokban több helyen foglalkozott a sajtó a Pest Megyei Kormányhivatal határozata kapcsán a Normafa rehabilitációhoz kapcsolódóan kialakítandó Konkoly-Thege Miklós Tovább

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Comments are closed.