60 milliós bírság az UniCredit Bank Zrt.-nek

Pénzforgalmi jogszabálysértések miatt hatvanöt millió forintra bírságolta az UniCredit Bank Zrt.-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – derül ki a felügyeleti szerv szerdán publikált határozatából.

A jegybank honlapján megjelent közlemény szerint a hitelintézetnek az MNB kötelezése alapján legkésőbb október végéig orvosolnia kell az általa elkövetett pénzforgalmi jogszabálysértéseket.

Határozatában az MNB megállapította, hogy a hitelintézet megsértette a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvényt, illetve a pénzforgalom lebonyolításáról szóló MNB rendelet és a fizetési számla váltásáról és az alapszámlához való hozzáférésről szóló kormányrendelet egyes előírásait.

Megsértette – többek között – a keretszerződés megkötését megelőző tájékoztatásra és a keretszerződés tartalmi követelményeire, a fizetési számla megnyitására és megszüntetésére, a fizetési műveletek helyesbítése körében a felelősségi és kárviselési szabályokra, valamint a visszatérítésre, a hatósági átutalási megbízások soron kívüli feldolgozására, a fizetési megbízások átvételére és visszautasítására, a fizetési művelet összegének a kedvezményezett ügyfél fizetési számláján történő haladéktalan jóváírására, valamint a számlaváltási szolgálatás során nyújtandó tájékoztatás módjára és tartalmára vonatkozó rendelkezéseket – sorolta a jegybank közleménye.
Az MNB a hitelintézet terhére értékelte, hogy a jogszabálysértő állapot több esetben huzamosan, a bank szerződési feltételeit rögzítő dokumentumokba, belső eljárásrendjébe, illetve informatikai rendszerébe építetten állt fenn.
Az MNB a pénzforgalmi ellenőrzési tevékenysége során kiemelten veszi figyelembe az ügyfelek jogainak megsértését. Hangsúlyosan veszi figyelembe a jóvá nem hagyott fizetési műveletek teljesítése esetén a fizető fél részére történő megtérítés elmaradását, amely negatív hatást gyakorol az ügyfeleknek a készpénzkímélő fizetési szolgáltatás iránti bizalmára. Az MNB éppen ezért különösen fontosnak tartja a pénzforgalmi szabályok betartásának ellenőrzését, elítél minden jogszabályszegést és ennek megfelelően a továbbiakban is kellő szigorral fog fellépni a pénzforgalmi szolgáltatást nyújtó intézmények ellenőrzése során – szögezte le közleményében az MNB.

Megosztom