Maszkot oszt a főváros

A koronavírus-járvány terjedésének megakadályozására Karácsony Gergely főpolgármester elrendelte az arcot eltakaró maszk, kendő vagy sál viselését Budapesten a közösségi közlekedési járműveken április 27-től.

Az intézkedés betartásának elősegítése érdekében, illetve hogy minden utas biztonságban érezhesse magát a BKK járműveken, a Budapesti Közlekedési Központ és a Főpolgármesteri Hivatal mosható és vasalható textilmaszkot oszt az utazóközönségnek és a fővárosban közlekedőknek a következő napokban.




Az új utazási feltétel életbe lépését megelőzően és azt követően Budapest tíz forgalmas csomópontján, hetente többször, reggel 7:00 és 9:00 között összesen 60 ezer egészségügyi maszkot osztanak szét ingyenesen a BKK munkatársai. A kezdeményezéshez a Magyar Református Szeretetszolgálat is csatlakozik, és első körben 5 ezer, majd később további 25 ezer maszkot adnak térítésmentesen a közösségi közlekedést használóknak.

Az alábbi helyszíneken osztanak maszkot a következő napokban:

  • Batthyány tér M – metróbejárat
  • Deák Ferenc tér M – M3-as metróbejárat
  • Kelenföld vasútállomás M – Őrmezői oldal, a metró mozgólépcső előtt
  • Keleti pályaudvar – 7-es busz peron, a belváros felé
  • Kőbánya-Kispest M – metrópótló peron, buszvégállomás
  • Nagyvárad tér M – metróbejárat
  • Nyugati pályaudvar – 4-es és 6-os villamos Nagykörút felőli metróbejárat
  • Örs vezér tere M – metróbejárat
  • Széll Kálmán tér M – metróbejárat
  • Újpest Központ M – metróbejárat

„A BKK számára fontos az utazóközönségünk egészsége, ezért szeretnénk ezekkel az aktivitásokkal is hozzájárulni ahhoz, hogy utasaink elkerüljék a fertőzést” – hangsúlyozta a BKK vezérigazgatója. Dr. Varga Ivett hozzátette: „Ha odafigyelünk magunkra és embertársainkra, illetve betartjuk az intézkedéseket, csökkenthetjük a fertőzésveszélyt, és a közösségi közlekedés továbbra is biztonságos választást jelenthet a fővárosi utazásokhoz.”.

A mindnyájunk védelmét szolgáló intézkedés betartására a közterületi FUTÁR-kijelzők, a járműveken pedig hangbemondás és a kihelyezett tájékoztató anyagok figyelmeztetik majd az utasokat.

A környező európai fővárosok közül Bécsben és Prágában már korábban bevezették a közösségi közlekedési eszközökön való maszkviselést a koronavírus-járvány terjedésének lassítása érdekében. Budapesten továbbra is naponta fertőtlenítik és takarítják a járművek minden közösen használt felületét – beleértve a leszállásjelző gombokat, a kapaszkodókat, az ülőfelületeket, az ablaknyitókat – és a járművezetői állást is.

Hogyan használjuk megfelelően a maszkot?

A maszk hordásához tájékozódnunk kell annak megfelelő felvételi, levételi módjáról, fertőtlenítéséről.

  • Mielőtt felvesszük a maszkot, mossuk meg a kezünket meleg vízzel és szappannal, vagy fertőtlenítsük kezünket alkoholos kézfertőtlenítővel. Viselése alatt a maszknak folyamatosan fednie kell a szájat és az orrot. Amennyiben a maszk rendelkezik állítható orrpánttal, azt szorosan az orrgyökhöz kell igazítani. A maszk pontosan illeszkedjen az arc bőrére, ne legyenek nyílások a maszk és az arc között.
  • A maszk viselése közben kerülni kell a maszk megérintését, amennyiben mégis megérintjük, mossunk kezet, vagy fertőtlenítsünk. Amennyiben a maszk valamitől átnedvesedik, mihamarabb cseréljük.
  • A maszk eltávolítását hátulról végezzük. Fülünk mögül emeljük ki a rögzítő gumit, vagy kötözzük ki a tarkónál megkötött madzagokat. A maszk elülső felszínét tekintsük szennyezettnek, és kerüljük az érintését a levétel során.
  • Az egyszerhasználatos maszkokat ne használjuk fel többször, hanem dobjuk zárható szemetesládába! Amennyiben saját készítésű, vagy más szövetmaszkot használunk, helyezzük azt enyhén klóros vagy más fertőtlenítős vízbe, áztassuk benne 10 percig, mossuk ki magas hőfokon (60-90 fok), szárítsuk meg, és vasaljuk is ki az újabb viselés előtt.
  • A maszk levétele után mossuk meg a kezünket meleg vízzel és szappannal, vagy fertőtlenítsük kezünket alkoholos kézfertőtlenítővel.

(Forrás: Magyar Orvosi Kamara. A lakossági maszkviseléssel kapcsolatos további ajánlások a MOK honlapján: mok.hu/koronavirus/allasfoglalasok/tegyunk-valamit-a-szank-es-az-orrunk-ele.)

A közösségi közlekedés etikus használatáról a BKK oldalán olvashat.

Budapest, 2020. április 22.

Budapesti Közlekedési Központ

Megosztom