Péntek reggeltől a legtöbb fővárosi vonalon újra a biztonságos távolságot tartva lehetett igénybe venni a közösségi közlekedést – közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-vel.

Azt írták: szombat reggel óta semmilyen negatív visszajelzést nem kapott a BKK sem a járatok esetleges zsúfoltságával, sem pedig azzal kapcsolatban, hogy hétfőtől újra a tanszüneti menetrend szerint indulnak a járatok.
A BKK közölte: sajnálják, hogy az elmúlt napokban nehézségekkel kellett szembenézni az utasoknak a kora reggeli, reggeli csúcsidei közlekedés során néhány vonalon.
Karácsony Gergely főpolgármester kérésére ugyanakkor már a sokat kritizált új menetrend bevezetésének másnapján járatsűrítésekkel orvosolták a problémát, és pénteken is újabb sűrítéseket vezettek be, amelyeknek köszönhetően kora reggelre már a legtöbb vonalon újra biztonságosan lehetett utazni. A BKK a szükséges konzekvenciákat levonva visszaállította azt a menetrendet, amelyre érdemi kritika március 19-31. között a társasághoz nem érkezett – emelték ki.
Közölték: a koronavírus-járvány miatt városszerte átlagosan 10 százalékra esett vissza a közösségi közlekedés kihasználtsága.
A közleményben idézték Varga Ivettet, a BKK vezérigazgatóját, aki az elmúlt napok eseményeire reagálva úgy fogalmazott: a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet olyan szituációt teremtett, amely mindenki számára ismeretlen és váratlan volt. A BKK-nak egy 1,75 millió lakosú város közlekedésszervezőjeként számos szempontot kell figyelembe vennie a szolgáltatás tervezésekor: mások mellett a főváros demográfiai adatait, városszervezési, forgalomszervezési szempontokat, utazási igényeket, azok idő- és térbeli eloszlását, Budapest pénzügyi, gazdasági helyzetét, fenntarthatósági, esélyegyenlőségi és környezetvédelmi szempontokat – emelte ki a vezérigazgató.
Hozzátette: a járatok alacsony utasforgalma miatt a hét elején racionalizálták a menetrendet, keresve azt a szolgáltatási színvonalat, amely megfelel a valós utazási igényeknek és a további szempontoknak egyaránt. Az április 1-i járatritkítás Varga Ivett szerint „úgy tűnik, nem kellőképpen számolt bizonyos tényezőkkel”, ezért korrigálták, majd visszaállították a menetrendet.
A BKK bízik abban, hogy hétfőtől újra elégedetten használják majd az utasok a fővárosi járatokat hétköznap is. Közölték: a járművek kihasználtságát továbbra is figyelik.

  Bubi 3.0

 

Megosztom