•  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

A koronavírus-járvány okozta rendkívüli helyzet miatt ellehetetlenült a jegyautomaták üzemeltetéséről és fejlesztéséről szóló közbeszerzés határidőre történő, jogszerű lebonyolítása.

A Budapesti Közlekedési Központ a főváros közlekedésének zavartalan működtetése érdekében a folyamatban lévő közbeszerzés leállításáról döntött, de a vállalat elkötelezett abban, hogy a jegykiadó automatákkal kapcsolatos minden jövőbeli lépés a jogszabályok, a transzparencia mellett történjen. BKK célja, hogy a kialakult járványügyi helyzetben és azt követően is folyamatosan biztosítsa a kötelező közösségi közlekedési közszolgáltatást, az utasok teljeskörű kiszolgálását és a díjtermékek elérését.

A koronavírus-járvány idején komoly segítséget jelentenek a BKK jegyautomatái, hiszen az eszközökkel személyes érintkezés nélkül lehet jegyet vagy bérletet vásárolni. A Budapesti Közlekedési Központ március 19-től kénytelen volt bezárni ügyfélközpontjait a járványveszély elmúltáig, emellett ideiglenesen megszűnt a járművezetői jegyértékesítés is. Ezért az automaták jelenleg nem válthatók ki olyan értékesítési csatornával, amely nem igényel személyes érintkezést. Az automaták zavartalan működése nem csak egészségügyi, hanem gazdasági szempontból is rendkívül fontos. A készülékekből megvásárolt jegyek és bérletek a BKK árbevételének több mint 60%-át jelentik, ezért a fővárosi közösségi közlekedés fenntartásának kiemelten fontos eleme az automatahálózat zavartalan működése.

Jelenleg 372 BKK jegyautomata működik Budapesten és az agglomerációban, amelyek üzemeltetését a T-Systems Magyarország Zrt. végzi. A Budapesti Közlekedési Központ és a T-Systems közötti üzemeltetési szerződés 2020 decemberében jár le. Ezért a BKK idén januárban új közbeszerzési eljárást indított, annak érdekében, hogy az automatahálózat üzemeltetése és fejlesztése biztosított legyen ezen időszakot követően is.

A közbeszerzés kiírása után Magyarország Kormánya az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges fertőzés elhárítása érdekében veszélyhelyzetet hirdetett ki, amely hatással volt a BKK feladataira, működésére is. A kialakult helyzetben a jegyautomaták üzemeltetésének és fejlesztésének megújítására vonatkozó decemberi határidő sajnos már nem tartható. Többek között azért nem, mert

 • bár eddig több gazdasági szereplő érdeklődött az eljárás iránt, de az áprilisra és májusra tervezett tárgyalásos szakasz meglátásunk szerint nem bonyolítható le határidőre.
 • Az automaták zökkenőmentes üzemeltetését csak úgy lehetne biztosítani, ha a BKK 2020 júniusában új szerződést kötne a leendő üzemeltetővel és megkezdhető lenne az automaták fizikai átadás-átvételi folyamata is, melynek kivitelezése a jelenlegi helyzetben – figyelemmel a mai napon elrendelt részleges kijárási korlátozásra is -, bizonytalanná vált. Így nem garantálható, hogy a teljes folyamat 2020 decemberére teljeskörűen lezárható. Ez viszont a közszolgáltatás folyamatos, jogszerű biztosíthatóságát, és a menetdíjbevétel realizálását  veszélyeztetné.
 • A veszélyhelyzet kihirdetését követő második héten az utasforgalom rendkívüli mértékben visszaesett, ennek következtében a BKK menetdíjbevétele az előző év azonos időszakához viszonyítva közel 80%-al csökkent. Ez azt vetíti előre, hogy a társaság bevétele összességében – a veszélyhelyzet fennállásának időtartamától függően – tízmilliárd forintot meghaladó mértékben csökkenni fog.
 • A járvány miatti bevételcsökkenés okán át kell alakítani a BKK költségvetését, amely hatással van arra a fedezetre is, amelyet az automaták fejlesztésére, új automaták beszerzésére, és a hálózat üzemeltetésére kiírt közbeszerzésre tervezett fordítani a Társaság.

A felsorolt okok miatt a Budapesti Közlekedési Központ a januárban indított közbeszerzési eljárást visszavonja. A BKK továbbra is elkötelezett az utasok folyamatos kiszolgálása, a jogszabályok által előírt határidők betartása, a közszolgáltatás fenntartása és a fővárosi közösségi közlekedés gazdasági stabilitása iránt. Teszi mindezt a jogszabályok betartása és a transzparencia biztosítása mellett.

Ezt is olvashatja
Felmentették a BKK vezérigazgatóját. A munkája alól

A tegnapi napon Karácsony Gergely felmentette dr. Varga Ivettet, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgatóját.

Maszkot oszt a főváros

Az alábbi helyszíneken osztanak maszkot a következő napokban

Már csak hatot kell aludni

Maszkos arcal a BKK felé - 27-től kötelező. Te sem úszod meg

Ez is érdekes lehet
Pizzafutár állította meg az ámokfutó autóst Budapesten
Nyugdíjazását kérte Skultéti József
Kacsákat mentettek a tűzoltók a fővárosban
Nyílt levelet írt a Századvég Alapítvány
Így örülünk mi magyarok a kijárási könnyítésnek
Lakat alatt a kábszerkereskedő
Faanyagok gyulladtak meg a XVII. kerületben
A kormány dupláz
Koronavírusos jelenetek a Jóban rosszban forgatásán
Hajdú Péter jó helyre került
Hétfőtől naponta olvashatnak riportot a kerület idei kitüntetettjeivel az o...
Bérgyilkossal akarta megöletni egy rokona férjét az ügyvédnő
30 autót és két trélert foglaltak le a zsaruk Budapesten
8 év után rendőrkézen
Maszkot oszt a XIII. kerületi önkormányzat a kerületnek
Felmentették a BKK vezérigazgatóját. A munkája alól
Gyilkolt, de a helyszínen elfogták
A Magyar Posta közleményében tudata, hogy jól bevásárolt
Megemlékezés kicsit másként
Fontos információk az óvodai és bölcsődei ellátásról
LMP: a kormány nem tette lehetővé az Országgyűlés megalakulásának közös meg...
Valaki felszedte a terelést a félkész útszakaszon a Budakeszi úton
A VI.-VII.-ik kerület szigorít
Tegnaptól jó néhány fájdalom csillapító csak receptre kapható
Mit együnk és tegyünk az agyunk érdekében?
A KDNP személyiségi jogi pert indít a Népszava Jézust gúnyoló karikatúrája ...
Óvónőt gyanúsítanak gyermekpornográfiával Budapesten
Egis 170 millió forinttal támogatja a védekezést
Online temetés közvetítés? - Riport
Elévágott, befékezett
Azt hitték otthon vannak?
Maszkot oszt a főváros

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Comments are closed.