Szociális szempontból Zugló egy kiváló kerület

Szociális szempontból Zugló egy kiváló kerület, kiváló kollégákkal, jó együttműködésekkel, jó vitákkal – hangzott el a március 28-i humán fórumon, a hol a területen dolgozó szakemberek tanácskoztak.

A programon hangsúlyozták, egyre több a bántalmazott, elhanyagolt kiskorúak száma, ezért a társszakmák szoros együttműködésére van szükség.

A programot Horváth Csaba polgármester nyitotta meg, aki rávilágított: ez a szakma egy olyan terület, ami akkor kerül reflektorfénybe, ha baj van, és akkor derül ki az is, hogy mennyire alulfinanszírozott a terület. – Éppen ezért fontos, hogy bevezettük a Zugló-pótlékot, amivel elismerjük a szakemberek munkáját, növeljük a szakma megtartó erejét, hogy ne csak erkölcsi, hanem pénzügyi elismerés is járjon mellé. Ez persze nem elegendő arra, hogy kifejezzük a tiszteletünket – mondta a polgármester, aki arra kérte a jelenlévőket, hogy forduljanak bizalommal hozzájuk, ha tudnak, segítenek.

Fontos a szakemberek támogatása

Szabó Rebeka alpolgármester köszöntőjében arról beszélt, hogy a gyerek érték, óvni kell, és biztosítani az egészséges fejlődését. Mint fogalmazott, Zuglóban felkészült, sokat tanult szakemberek végzik ezt a nehéz, embert próbáló munkát, az önkormányzatnak pedig komoly feladata, hogy segítse őket. Az alpolgármester fontosnak tartja azt is, hogy a már meglévő támogatások és a Zugló-pótlék mellett a születési támogatáshoz babacsomagot is kapnak a szülők, azért pedig idén is dolgozni fog, hogy az óvodai, iskolai szociális munkát végzők megfelelő helyiséget kapjanak.

A két év alatti gyerekek a legveszélyeztetettebbek

A Zuglói Család- és Gyermekjóléti Központ igazgatója rámutatott, hogy a háló egyik végén a gyerekek, mint sebezhető csoport állnak. Pataki Éva kiemelte, tavaly nagyon sok jelzés érkezett nagyon pici gyerekekről, éppen ezért kiemelten kell figyelni rájuk. A háló másik végén pedig a magukra maradt idős, mentálisan rossz állapotban lévő emberek vannak. – Egyre nehezebb a feladat, sok szakma együttműködésére van szükség. Arra kérem a társszakmákat, a jelzőrendszer tagjait, hogy már az első, figyelmeztető jeleknél szóljanak, hiszen a kollégáimtól azt várják, hogy higgadt, tudatos és tervezett cselekvés legyen egy-egy esetben, ahhoz azonban idő kell – részletezte Pataki Éva.

Megosztom