•  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Platón – illetve később a római kor vagy a középkor filozófusai még inkább – minden bizonnyal azt mondta volna, hogy egy filozófusokról szóló előadás-sorozat végtelenbe nyúlóan hosszú lehet, mert filozófusokkal Dunát lehet rekeszteni.

Ne sértődjön meg ezért senki, de a XX. és a XXI. században ez talán még inkább igaz – akár az újságírókra is.
Így a filozófiatörténész – esetünkben Pais István nyugalmazott egyetemi docens – kedvére válogathat az elmúlt idők nagy gondolkodói között, felvázolva a tudomány történetében egy-egy olyan ívet, amelyik valamiért kedves neki. Mi A gondolat hősei című sorozat Francis Bacon munkásságát bemutató előadásán jártunk a Kondor Béla Közösségi Házban, ahol láthatóan egy állandónak mondható kis közösség közepébe csöppentünk, amelynek tagjai feltehetően a sorozat valamennyi darabját meghallgatják.
A gyakran tapasztalható laikus és kocsmai filozofálgatásnál ez mindenképpen jobb program, annál is inkább, mert Pais Istvánnak a filozófiatörténet egyes mozzanatain túl mindenhez van egy-egy saját életéből vett története, amelyeket érdemes meghallgatni. Még az is lehet, hogy nem az újkori filozófia atyja és munkássága a legérdekesebb, hanem Pais István élettapasztalata, amely időben és térben kétségtelenül közelebb állhat hozzánk, mint a nagy gondolkodók bármelyike.
Mivel az április végéig tartó sorozatnak még a felénél sem járunk, nem késtünk le semmiről. Február 25-én például a kiváló tudós, Galilei küzdelméről lesz szó a geocentrizmus, a tekintélyelvűség és a Biblia ellen. Az egymást kéthetente követő előadások főszereplője lesz még többek között a humanizmus és a gondolatszabadság bölcselője, Spinoza, majd a XVIII. századi francia felvilágosodás deistái, Voltaire, Montesquieu és Rousseau. Nem maradhatnak ki aztán egy másik alkalommal a materialista gondolkodók, La Mettrie, Helvétius, Diderot és Holbach sem.
Pais István április 21-én zárja aktuális előadás-sorozatát Kant ismeretelmélete, istenérv-ellenzése – Ludwig Feuerbach: a vallás az ember önkivetítése címmel.

Ezt is olvassa el!
Üzenet

Enyedi Ildikó (Budapest, 1955. november 15. –) Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, érdemes művész

Vidnyánszky szégyellje magát

Ismert hír, hogy szeptember elsejétől a SZFE alapítványi formában működök tovább

Elkezdődött a 2020-as Színházi Szemle a Városmajorban

Az előadásokat négy fős szakmai zsűri kíséri figyelemmel:

Városmajori Színház-Heltai Jenő Naftalin

Férj és feleség — csakúgy mint a látszat — néha csal

Mégsem zár be a Spar üzlet

Mégsem zár be a Szent Lőrinc-lakótelepen működő Spar üzlet

Kiállítással emlékeznek Réber László grafikusművészre

Kiállítással emlékeznek Réber László grafikusművészre

Igor Levit húszórás maratoni online

A mű címének jelentése „bosszúságok”

Megölte saját gyermekét

Megölte egyéves kislányát egy nő Budapesten, majd feladta magát a rendőrségen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap este a Tovább

Alföldi is levélben fordult Rátótihoz

Nyílt levélben fordult Rátóti Zoltánhoz a színházi kuratórium egyik tagjához Alföldi Róbert, arra kérve, hogy mentse meg az SZFE-t. A Tovább

Ha érdekesnek találtad, írd meg véleményed

Comments are closed.