XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál

Szerdán kezdődött a XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál a Fővárosi Nagycirkuszban, a nagyszabású eseményre négy kontinensről érkeztek nemzetközi elismerésekkel kitüntetett artistaművészek.

Pál Dániel Levente, a Fővárosi Nagycirkusz dramaturgja az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában elmondta, hogy az eseményt a világ legjelentősebb cirkuszfesztiváljai között tartják számon.
A cirkuszfesztivál január 8-án az artisták ünnepélyes bevonulásával kezdődik és idén is három-három alkalommal lesz lehetősége a közönségnek megnézni az „A” és a „B” versenyprogramokat, amelyekben neves artistaművészek mérik össze tudásukat.
Pál Dániel Levente közlése szerint az „A” és a „B” versenyprogramokban három-négy tucat produkciót láthat majd a közönség, köztük hat magyar előadás szerepel.
A dramaturg beszélt arról is, hogy a magyar művészek nagyon jó helyet foglalnak el a világ cirkuszművészei között, köszönhetően annak is, hogy a Fővárosi Nagycirkusz egész évben nyitva tartó kőcirkusz, ami Közép-Európában egyedülállónak számít.
Pál Dániel Levente az élmezőnybe sorolta még a kínai, az olasz, az orosz, a német és az amerikai cirkuszművészeket, emellett, mint mondta, egy másik irány, de szintén a legjobbakat képviseli a Cirque du Soleil társulata.
A dramaturg beszélt arról is, hogy január 7-én, a fesztivál nulladik napján mutatják be a Szent Boszorkány című produkciót, amelyet Kalmár Ákossal közösen hozott létre.
A darab a cirkuszi zsánerszámokat a magyar néptánc és a fizikai színház formanyelvével keverve olyan fantáziavilágba hívja a nézőket, amely újdonság dramaturgiájában, színpadi nyelvében és zenei világában is.

Mint mondta, a Fővárosi Nagycirkusz évek óta kísérletezik azzal, hogy a történetmesélés, színházcsinálás elemeit ötvözze a klasszikus cirkusszal, ennek egy darabja lesz a Szent Boszorkány című produkció is.
Pál Dániel Levente beszámolt arról is, hogy a fesztiválhoz két szakmai program kapcsolódik. Január 9-én a Szépművészeti Múzeumban az UNESCO égisze alatt tartandó nemzetközi szakmai konferencia a cirkuszművészet hazai és külföldi szellemi kulturális örökségének aktuális kérdéseivel foglalkozik. Január 10-én az Európai Cirkuszok Szövetsége (ECA) szakmai konferenciát tart a Mezőgazdasági Múzeumban.

  Olvasótábort szervez a 6SZIN, Szarvas Panni és Grisnik Petra táborvezetőkkel és Csákvári Krisztián új rendezése

A szimpózium két nagy témája az artistaképzés és a cirkuszi utazó gyerekek oktatása-nevelése.
A XIII. Budapest Nemzetközi Cirkuszfesztivál január 13-án nagyszabású díjátadó gálaműsorral zárul.
Az első Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivált 1996-ban rendezték meg a Magyar Cirkusz és Varieté (MACIVA) szakemberei.

Az akkori igazgató, Kristóf István és fia, Kristóf Krisztián munkájában és a fesztivál létrejöttében sokat segített Varjasi László, Eduardo Murillo impresszárió és Franz Czeisler Tihany magyar származású cirkuszigazgató. A fesztivál azóta is kétévente várja az egymással versengő produkciókat.

Megosztom

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.