Hamis festmények Olaszországban

Egy 69 éves modenai nyugdíjashoz vezettek annak a nyomozásnak a szálai, amelyet egy palermói kiállítás hamisnak ítélt Modigliani-festményei miatt indítottak el – adta hírül az Il Tempo olasz napilap online kiadása.

Az olasz rendőrség műkincsekre szakosodott egysége, a TPC (Comando Carabinieri Tutela Patrimonio Culturale) szerint a férfi műhelyében készült az a kilenc festmény és tíz rajz, amelyeket Amedeo Modigliani (1884-1920), az elnyújtott, hosszúkás emberalakjairól híres modernista festő eredeti műveiként állítottak ki.
A modenai műhelyben bélyegzőket, pecséteket és címkéket is találtak, amelyek szintén a hamisítványok hitelesítését szolgálták.
A műveket már Palermóban, Rómában és Spoletóban is kiállították.

 
A TPC közleménye szerint a spoletói Amedeo Modigliani Intézet igazgatója és az egyik kiállítás kurátora ellen március óta folyik vizsgálat.
A nyugdíjas a TPC szerint nemcsak Modiglianit gyártott, hanem 13 olyan képet is, amelyekről azt állította, hogy Lucian Freud brit festő művei.
A razzia során a műhelyben további 24 festményt foglaltak le, amelyek állítólag Picasso-, Chagall-, De Nittis-, Boldini-, Dalí- és Gattuso-művek, a nyomozók szerint azonban hamisítványok.
Szakértők szerint több Modigliani-hamisítvány is forgalomban van.
Nagy botrányhoz vezetett a toszkánai mester három feltételezett szobrának megtalálása 1984-ben. A művész szülővárosában, Livornóban egy csatornából kihalászott műveket neves szakértők eredetinek minősítették, ám később kiderült, hogy diákcsíny történt, amelynek kifejezett célja volt, hogy bolondját járassa a műkritikusokkal.

 

Megosztom

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.