A katyńi mészáros Vaszilij Blohin

Arold Péter A történelem ösvényein

Vaszilij Blohin a világtörténelem legkegyetlenebb tömeggyilkosa volt. Több tízezer ember kivégzésért felelős.




Sztálin maga választotta ki 1926-ban, hogy irányítsa az általa belső Szilánkokellenségnek vélt személyek kivégzését. Igazán hírhedtté a Szovjetunióban lefolytatott 1936 és 1940 közötti Nagy tisztogatás, illetve a második világháború alatt véghezvitt kivégzései kapcsán vált. Egyszemélyben végzett ki több tízezer foglyot. Ebbe beletartozott az a 7000 lengyel hadifogoly, akiket a katyńi vérengzés során öltek meg 1940. tavaszán. Mint a világon legtöbb embert egyszemélyiben kivégző hivatalosan is elismert hóhért a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült. Sztálin halálát követő desztalinizáció jegyében ő is kegyvesztetté vált. Kényszer nyugállományba helyezték és 1955-ben, Moszkvában hivatalos állásfoglalás szerint öngyilkos lett.

Az áldozatok pontos számát szinte lehetetlen megbecsülni, de annyi bizonyos, hogy több ezer ember vére tapad a hóhér kezéhez.

Blohin, 1895. január 7-én született egy orosz paraszti családba, az első világháború alatt az orosz cári hadseregben szolgált, ahol tiszthelyettesi rendfokozatig jutott. 1921. márciusában csatlakozott a szovjet állambiztonsági hivatalhoz. a Csekához.Bár az irattári anyagok nem támasztják egyértelműen alá, de nyilvánvalóan maga Sztálin bizta meg a „fekete, vagy nedves munkával”. Utóbbi megfogalmazás a gyilkosság, kínzás, megfélemlítés és kivégzések végrehajtását takarta. Sztálin hamar felfigyelt kegyeltje munkájára és hamar előléptették, és az ezt követő hat éven belül az NKVD Igazgatási Végrehajtó Osztályán belül, célzottan a kivégzések lebonyolítására létrehozott Kommandatura alosztályának vezetőjévé nevezték ki. E század méretű alosztálynak a központja Lubjanka belső börtönében volt.

Blohin leghíresebb cselekedete az 1940. áprilisi, kb. 7000 lengyel fogoly agyonlövése volt, akiket a Katynyi-erdőben tömegsírban temettek el. A kivégzettek többsége katonatiszt és rendőrtiszt volt, akiket még 1939-ben fogtak el a lengyelországi szovjet invázió során. A Sztálini-rezsim által elkövetett gyilkosságokat később a háborút követően a Harmadik Birodalomra terhelték a szovjetek.

Blohin és gyilkos fegyvereinek egyike

Blohin és csapata minden éjszaka 10 órán keresztül szünet nélkül dolgozott, Blohin pedig átlagosan három percenként egy foglyot kivégzett. Az éjszaka végén Blohin vodkát adott minden emberének. 1940. április 27-én Blohin titokban megkapta a Vörös Zászló érdemrendet és egy szerény havi fizetésemelést, mint Sztálin jutalmát a „különleges feladatok hatékony végrehajtásában való képességeért és szervezéséért” „.[18][19] A 28 napig tartó 7000 főt számláló kivégzés mai napig a legjobban szervezett, elhúzódó és dokumentált tömeggyilkosság az emberiség történetében.[3]A Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült 2010-ben, mint a „Legtöbb embert egyszemélyiben kivégző cím” birtokosa.

A stöveg összeállításában a wikipedia volt segítségünkre

Megosztom

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.