Amerika jelképe

Az Amerikai Szabadságszobor története nem mindennapi hátérrel rendelkezik. Utánajártunk, hogy mi lehet a történelmi háttere és egyáltalán honnan van, ki készítette.

A szobrot Frédéric Auguste Bartholdi tervezte, fémszerkezetét Gustave Eiffel készítette el. A szobor a New York-i Liberty-szigeten áll, és egy óriási neoklasszicista alkotás. A Szabadságszobor Libertas, a szabadság római istennőjének alakját ölti fel, aki a feje fölött tartott fáklyával és a bal kezében tartott, az Amerikai Függetlenségi Nyilatkozat dátumával ellátott táblával szimbolizálja a szabadságot.

A szobor Franciaországból érkezett az Egyesült Államokba 1885-ben, mint a két nemzet közötti barátság jelképe. Az 1886-os avatása óta a Szabadságszobor az Amerikai Egyesült Államok egyik legjelentősebb szimbóluma lett, különösen a bevándorlók számára, akik az Atlanti-óceánon átkelve gyakran ezt a szobrot látták először az Újvilágban.

A szobor összetett építési folyamata és a mögötte álló történeti jelentőség miatt a Szabadságszobor mára az amerikai kultúra és történelem egyik legfontosabb emlékművévé vált.


Megosztom