Kőbe vésett elnökök

A sziklába vésett elnökök

Kik, miért és hogyan? Négy amerikai elnök arcképe lett megörökítve Dél-Dakotában, az Egyesült Államokban. Annak jártunk utána, hogy miként került oda ez a monumentális alkotás.

A Mount Rushmore Nemzeti Emlékművet Gutzon Borglum és később a fia, Lincoln Borglum faragták. A munkálatok 1927-ben kezdődtek és 1941-ben fejeződtek be. Gutzon Borglum volt a fő szobrász és tervező, aki a monumentális alkotást az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb elnökeinek tiszteletére készítette. Sajnos, Borglum 1941-ben, a projekt befejezése előtt elhunyt, így fia, Lincoln Borglum vette át a munkálatok vezetését és fejezte be a szobrot.

Kőbe vésett elnökök
Kőbe vésett elnökök

A monumentális alkotás több mint 400 munkást foglalkoztatott a készítési időszak alatt. A Mount Rushmore szoborcsoportja ma az amerikai történelem és kultúra egyik legismertebb szimbóluma.

A szikla a 4 amerikai elnökkel az Egyesült Államok Dél-Dakota államában található. Ez az emlékmű négy amerikai elnök, George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt és Abraham Lincoln óriási, a sziklába faragott arcképét mutatja be. Mindegyik elnök jelentős hatást gyakorolt az amerikai történelemre:

  1. George Washington (1789–1797): Az első amerikai elnök, aki vezető szerepet játszott az Amerikai Függetlenségi Háborúban és az Egyesült Államok megalapításában.
  2. Thomas Jefferson (1801–1809): Az Egyesült Államok harmadik elnöke és a Függetlenségi Nyilatkozat fő szerzője. Jefferson hozzájárult az amerikai terjeszkedéshez a Louisiana vásárlással.
  3. Theodore Roosevelt (1901–1909): Az Egyesült Államok 26. elnöke, ismert progresszív reformjairól és a természetvédelmi erőfeszítésekről.
  4. Abraham Lincoln (1861–1865): Az Egyesült Államok 16. elnöke, aki vezette az országot a Polgárháború alatt és megszilárdította a szövetségi kormányt. Lincoln a rabszolgaság eltörlését is elősegítette.

Megosztom