A Rorschach-teszt

A Rorschach-teszt

Emlékeztek a filmekben azokra az ákombákomokra, amiket egy bizonyos tesztként nyomtak néha a színészek orra alá? A neve Rorschach-teszt.

A Rorschach-teszt egy pszichológiai teszt, amelyet a pszichoanalízis területén használnak. A tesztet Hermann Rorschach svájci pszichiáter dolgozta ki 1921-ben, és a pszichológiai vagy érzelmi működés feltárására használják. A Rorschach-teszt lényege, hogy a vizsgálatot végző pszichológus tintafröccsenetekből készült ábrákat mutat a vizsgált személynek, és kéri, hogy mondja el, mit lát ezekben.

Az ábrák általában szimmetrikusak és többféleképpen értelmezhetőek. A válaszok elemzésével a pszichológusok megpróbálják megérteni a vizsgált személy belső gondolatait, érzéseit, attitűdjeit és viselkedési mintáit. A teszt segítségével azonosíthatók a lehetséges érzelmi zavarok, személyiségjegyek, és ez alapján lehet támogatást vagy terápiát ajánlani.

Fontos megjegyezni, hogy a Rorschach-teszt alkalmazása szakértelmet igényel, és eredményeit óvatosan kell kezelni, mivel a teszt interpretációja szubjektív lehet és a pszichológus személyes megítélése is befolyásolhatja. A modern pszichológiában a teszt használata megosztó, néhány szakember hasznosnak tartja, míg mások kétségbe vonják tudományos megalapozottságát és pontosságát.


Megosztom