Ideiglenes kiadatási letartóztatásba került egy ISIS-tag Budapesten

A Fővárosi Törvényszék elrendelte annak a tádzsik állampolgárságú férfinak az ideiglenes kiadatási letartóztatását, akivel szemben zsoldostevékenységek bűncselekménye miatt a Tádzsik Köztársaság bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot. 

A tádzsik állampolgárságú férfi ellen a Dusanbe Körzeti Bíróság 2019. május 6-án bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot zsoldos tevékenységek bűncselekménye miatt indult büntetőeljárás lefolytatása érdekében. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a férfi 2016 áprilisában apjával együtt Isztambulba ment, majd törvénytelenül átlépte a Törökország és Szíria közötti határt. Csatlakozott a Szíria területén lévő terrorista szervezet (ISIS) csapatához, ahol az állami erők elleni háborús bűncselekményekben vett részt. 

A cselekmény miatt kiszabható büntetés maximális tartama a Tádzsik Köztársaságban 12 év szabadságvesztés.

A bíróság a mai tárgyaláson kizárólag azt vizsgálta, hogy a meglévő információk szerint a kiadatás, illetve az ideiglenes kiadatási letartóztatás feltételei a keresett személy esetében fennállnak-e. 

A férfi nem járult hozzá a kiadatásához. 

A bíróság elrendelte a terhelt ideiglenes kiadatási letartóztatását. Az ideiglenes kiadatási letartóztatást meg kell szüntetni, ha 2022. december 13-ig a szabályszerű kiadatási kérelem és mellékletei nem érkeznek meg. A bíróság végzése szerint a terhelt kiadatásának további feltétele, hogy a Tádzsik Köztársaság igazságügyi hatósága a fenti határidőben nyújtson megfelelő jogi garanciát arra, hogy az elfogatóparancsban írt bűncselekményen kívül más büntetőeljárást nem folytatnak le vele szemben, illetve nyilatkozzanak arról is, hogy az ottani büntető törvények szerint lehetőség van-e halálbüntetés kiszabására.

A végzés végleges.

Fővárosi Törvényszék Sajtóosztály

Megosztom
  Duguláselhárítás Budapest