Arcanum

Dr. TOMZSOK JENŐ

Az arcanum.com-al kötött együttműködésünk keretében elindítottuk a “Digitális Történelem” blogunkat, az elmúlt 250 év feldolgozott és digitalizált sajtó anyagjaival. A szöveg változtatás és hibajavítás nélkül kerül közlésre.

Hirtelen gyász érte a demokratikus honvédséget. Dr. Tombor Jenő vezérezredes, honvédelmi miniszter úr július 25-én, éjjel elhúnyt.

Mert a történelem nem lenne számodra ismert, ha nem lenne az arcanum.com A Digitális tudománytár


Tombor Jenő már az első világháborúban közismert demokratikus felfogású aktív katonatiszt volt. A magyar tanácsköztársaság idején a hadügyi népbiztosságon töltött be fontos megbízatást. A Horthy-reakció hadbíróság elé állította és kénytelen volt katonai pályáját félbeszakítani. Egyetemi tanulmányokat folytatott és doktorátust tett.
A második világháború alatt nagy feltűnést keltettek azok a kommentárjai, amelyekkel a háborús eseményeket kísérte és amelyekkel az akkori lehetőségek között németellenes felfogásának adott kifejezést.
A demokratikus Magyarország rehabilitálta, vezérezredessé léptette elő, majd a Tildy-kormány megalakulásakor honvédelmi miniszter lett. Mint honvédelmi miniszter, alatta indult meg a honvédség megtisztítása a reakciós elemektől.
Szombaton, július 26-án búcsúztatták. Temetésén ott volt a hivatalos magyar köztársaság, de ott volt a honvédség nevében egy határvadász díszezred is.
Az elhúnyt miniszter halálára kiadott gyászjelentésben Kuthy altábornagy úr a demokratikus honvédség legfőbb óhaját fejezi ki, amikor ezt írja: „És mi megfogadjuk, hogy befejezzük a honvédség demokratikus újjáépítésének megkezdett nagy munkáját.“
Dr. FELKAI DÉNES o. szds.

Megosztom
  Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból