Demokrácia, korrupció, átláthatóság. Csak tegyük fel

Arold Péter

Magyarország – tehát Orbán Viktor – nem akar csatlakozni az Európai Ügyészséghez és a minap megint megkaptuk a jelentés végeredményét. Magyarországon csorbult a demokrácia. Ez jelen pillanatban 6400 milliárd eurót jelent. Ennyit nem kapunk meg.

Kérdezem én, hogy mit is jelent a demokrácia, az átláthatóság, a korrupció és ezeknek mi köze van egymáshoz?

Hofi megmondta:

Azt nevezzük korrupciónak, amiből kihagytak

Amikor az országban gyakorlatilag csak akkor történhet meg bármilyen beruházás, ha előtte valaki letesz valamennyit valahová, vagy akkor nevezik ki, ha ad valakinek valamennyit, az korrupció. Ami mindig is volt. Az a nem mindegy, hogy mekkora.

Ha minden egyes beruházás nemzetbiztonsági kérdés lesz és ezért titkosítják, ott tuti a korrupció.

A 27 EU tagállamból négy nem tagja az Európai Ügyészségnek. Lengyelország, Dánia, Svédország és Magyarország. Ebből a négy országból három, abszolúte nem jellemző a korrupt viselkedés. De háromra, az biztos. Tehát az Unió nem is igazán erőlteti, hogy csatlakozzanak. Még.

Tegyük fel, A Főnök azt mondaná, hogy oké fiúk. Csatlakozunk, de az az egy feltételünk van, hogy mostantól, csak előre vizsgálhattok, vagyis, visszamenőleg nem. Ugye milyen érdekes lenne?

Abban viszont biztos vagyok, ha ezt a lehetőséget megadnák Orbánnak, tán csatlakozna is. De nem. Inkább nézik, hogy most itthon jön a kecske káposzta effektus és olyan emberekre bízzák az ellenőrzést, akikből az egyik már eleve benne volt a mutyiban a rendszerváltás után (Dr Olaj Szőke) a másik mint polgármester tudta hová kell nyúlni, nem beszélve a pénzért eladott bevándorlásról (letelepedési kötvény, olcsó önkormányzati lakások) és ott a szépségesen szép hercegnő, akinek a közvetlen beosztottja, most éppen teljes vagyonzárolásának lehetőségét élvezi.

Szóval kedves EP. Ha ezt benyaljátok, tényleg semmi értelme, hogy ott legyünk. Orbánnal, vagy nélküle.

  Nem vagyok esztéta

Demokrácia

Én megértem, hogy vannak időszakok amikor a demokrácia, a minden megszavazása, ellenőrzése, megbeszélése nem jó megoldás. De Orbán már második éve folytat olyan kormányzást – no előtte sem volt a klasszikus demokrácia éllovasa – ami mögé bújva bármikor, bármit megtehet. Ezt az ellenzék engedte neki. Megszavazta, pedig tudta, hogy vissza fog élni vele. Nincs vészhelyzet. Magyarország nincs fegyveres konfliktus alatt. Nincs Covid járvány és nem vonultak fegyveresek az utcára. Ez mese.

A demokrácia kicsiben

Ahol a kormány kezében a szócső és a másként gondolkodókat ha nem is zárják börtönbe, de ellehetetlenítik, ahol súlyos 10-20 milliókat ölnek bele a saját megmondóemberük Facebook hirdetéseibe közpénzből, ahol kizárnak két vállalkozót a három induló közül mondva csinált üggyel egy tenderből – és akkor itt kapcsolódik a korrupció – ott nincs demokrácia.

Amikor egy ellenzéki némber, felhorkanva álmából azt találja ki, hogy az anya hallgassa meg a magzat szívhangját (ember legyen a talpán, aki egy 3-4 hetes magzat szív hangját meghallja), ott nincs demokrácia.

Ahol a kormányoldal 50 milliót öl bele, hogy kérdéseket postázzon neked olyan kérdésekkel, amire csak a hülye mond nemet, ott nincs demokrácia.

A demokrácia nem a legjobb dolog, de jelenleg nincs jobb helyette. Mondta Churchill

Átláthatóság

Ez a legegyszerűbb. Ha a fenti két dologból az egyik eltűnik, de a másik megerősödik, ott máris átláthatóan működik a hatalom.

Megosztom