Hadházy és a rendszerhasználati díj

Hadházy Ákos

Sokan csak a most kézhez kapott, megemelt áramszámlát tanulmányozva veszik észre, hogy a számla nagy része nem az áram, hanem a rendszerhasználati díj.

Hogy miért van így, arról néhány hete posztoltam: természetesen a gázszerelő (illetve az őt megbízó miniszterelnök) jár nagyon jól ezzel:

Az ún. rendszerhasználati díj és maga az áramdíj aránya ugyanis mindig attól függött, hogy Mészáros éppen mit vásárolt – erőművet vagy éppen elosztó hálózatot…

Miről van szó? A rezsicsökkentés elengedése komolyan megijesztette a magyarokat, szinte mindenki az áram- és villanyszámlákat bújja, próbálja kitalálni azokból, illetve Gulyás miniszter és Németh rezsibiztos szavaiból, hogy vajon a jövő hónapban csődbe megy-e a családi háztartás. Nekem is több számlát küldtek a választók, akik nem értik, mit hogyan kell figyelembe venni. Ezeknek a számláknak a tanulmányozása során bukkantam egy érdekességre.

Az elmúlt néhány évben a rezsicsökkentés néven ismert árrögzítés miatt lényegében nem változott a lakossági villamosenergia ára, de az igen, hogy ez az ár pontosan milyen tételekből áll össze. Az áramszámla két fő összetevője közül az úgynevezett villamosenergia-ár 2020 óta jelentősen csökkent: az elszámolásokban idén július 1-től nettó 4 és 6 forint között van a különféle szolgáltatóknál egy kilowattóra, miközben 2020-ban még nettó 12-13 forint volt.

Az idén júliusi árcsökkenés önmagában érdekes, hiszen elvileg energiaínség és sosem látott drágulás van, de egy sorral lejjebb a táblázatokban az látszik, hogy az energia ára hiába ment lefele, a számla másik összetevője, az ún. „rendszerhasználati díjak” meg ezzel párhuzamosan emelkedett: 2020-ban nettó 15,9 forint volt kilowattóránként, 2021 áprilisában 16,38 forint, ma pedig már 23,4 forint. Hogy mi az oka ennek? Valószínűleg nem más, mint Mészáros Lőrinc.

A nemzet gázszerelőjének tulajdonában lévő Opus Global Nyrt. ugyanis 2020 elején eladta az állami MVM-nek a Mátrai Erőművet (amelyet egyébként két évvel korábban vett meg, de esze ágában nem volt kifizetni a hatalmas környezetvédelmi költségeket). Ezzel a Mészáros birodalom többé már nem volt érdekelt az energiatermelésben. 2021. március 30-án viszont aláírták a szerződést a TITÁSZ áramszolgáltató megvásárlásáról, vagyis hirtelen érdekelt lett ezen a piacon. Láss csodát: 2021. április 1-jén életbe lépett az új díjszabás, amelyben csökkent az energia ára, de nőtt a rendszerhasználati díj.

A rezsicsökkentés a kormány legnagyobb hazugsága, amellyel már két választást meg tudott nyerni. Azt, hogy a rögzített ár az elmúlt években magasabb volt, mint amit a világpiaci árak indokoltak volna, a propaganda jótékony homályban hagyta. Most azonban, hogy elszálltak az árak, rögtön fény derült az igazságra, kiderült, hogy nem lehet a semmiből energiát előállítani. Most még gondolkoznak rajta, hogy pontosan kiken és milyen mértékben, de ennek az árát önökön fogják bevasalni, nem Mészáros Lőrincen!

Ha nem hiszi, itt megtalálja az adatokat:

https://www.mvmnext.hu/aram/pages/aloldal.jsp?id=791

Megosztom