Orosz pap veri a kereszttel az ukrán papot

Arold Péter 

Persze magyarázatra szorul a történet, de van rá.

Az orosz-ukrán háború vallási feszültséget is okozott Ukrajnában. Mivel az ortodox egyháznak nincs egységes központja, az egyes ortodox vallású országokban lévő Patriarchátusok (élükön a pátriárkákkal) nem rendelkeznek egymás felett fennhatósággal.

Az ukrán papok, akik most már teljesen el akarnak szakadni a „káini” orosz egyháztól.

A Kreml Ukrajna elleni háborúja arra késztetett néhány papot az országban, hogy szakításra szólítson fel az orosz ortodox egyházzal, amelyhez egyházközségeik évszázadok óta tartoznak.

szabadeuropa.hu

Július 22-én egy ukrán katona temetésén történt az eset, amikor a Moszkvai Patriarchátus egyik papja egy nagy feszülettel megtámadta az ukrán ortodox egyház papját, aki arra buzdította az embereket, hogy hagyják el a patriarchátust, és ne használják az elhunyt katona orosz nevét.

Ezt nem hagyhatta annyiban az orosz szentember és lökdösni kezdte a kollégát, amiből már-már keresztes háború alakult ki.

Címlapfotó: Az Ukrán Ortodox Egyház Kijevi Patriarchátus katonai lelkészeinek összukrajnai kongresszusán bemutatott ikon. Dnyeper, 2018. március 6.

Hozzászólok

Szólj hozzá

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .