Ez most vicc?

Az origo.hu az MTI hírére hivatkozva közli, hogy nem több helyen nem akarják automatikusan odaadni a népszavazással kapcsolatos kérdéseket – gyermekvédelmi törvény – odaadni.

Bár a szavazókörökben kötelesek lennének a választás lebonyolítói kérés nélkül átadni a népszavazási szavazólapot is, mégis az Origo több forrásból úgy értesült, hogy ez sok helyen egyáltalán nem egyértelmű.

Volt olyan szavazókör, ahol csak kérésre adták oda. Ez nem felel meg a szabályoknak, mivel a népszavazási lapot is kérés nélkül kéne adniuk az állampolgároknak, akik ezt követően azt elfogadhatják vagy elutasíthatják. Időközben folyamatosan kapjuk a híreket az újabb és újabb szabálytalanságokról. 

A szavazatszámláló bizottságoknak a névjegyzék aláíratását és a szavazólapok kiadását mindkét választástípusban semlegesen kell megtenniük – hívta fel a Nemzeti Választási Iroda. 

Az Origo több forrásból úgy értesült, és többen is jelezték kommentekben, hogy vannak helyek, ahol nem adják oda automatikusan a népszavazási lapot, hanem úgy indul, hogy „a népszavazási lapot is kéri?”, vagy „ezt is kéri?” – és ha igennel válaszolnak, akkor adják át.

Megosztom
  Még sem az lesz, mint amit ígértek