Május végéig meghosszabbítják a szükségállapotot Csehországban

Két hónappal, május végéig meghosszabbíthatják a szükségállapotot Csehországban, amelyet március 4-én egy hónapra azért hirdetett ki a kormány, hogy felgyorsítsa és egyszerűbbé tegye az ukrán menekültek befogadását. Petr Fiala jobbközép kormányának kérését a szükségállapot meghosszabbítására kedden este több, mint kilencórás vita után hagyta jóvá a képviselőház.

    A szükségállapot meghosszabbítását a kormánykoalíció öt pártja támogatta, míg a két ellenzéki párt ellene szavazott.
    A parlamenti vitában a miniszterelnök megismételte korábbi kijelentését, miszerint az intézkedés a cseh lakosságot semmi módon nem érinti. „A szükségállapotra a menekültek befogadása miatt van szükség” – jelentette ki Petr Fiala.
    A kormányfő közlése szerint eddig több mint 300 ezer ukrán menekült érkezett Csehországba, ahol már a háború előtt is több mint 150 ezer ukrán állampolgár élt és dolgozott. A hatóságok valószínűsítik, hogy számos hozzátartozójuk ezért a háború elől Csehországban keres majd menedéket. Petr Fiala többször is leszögezte, hogy az ukránok számára Csehország célország.


    A parlamenti alsóház ugyanakkor határozatban felszólította a kormányt, hogy mihamarabb dolgozzon ki részletes stratégiai tervet az ukrán menekültek betagozódására a cseh társadalomba. A Hospodárské Noviny című gazdasági és politikai napilap kedden azt írta, hogy egy ukrajnai felmérés szerint akár 800 ezer ukrán is érkezhet hosszabb távon Csehországba.  

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .