Közeledik az autizmus világnapja, április 2.

Támogatott tartalom

Amikor egy szülő attól retteg, hogy mi lesz a nehézségekkel küzdő gyermekével, ha ő már nem lesz…
Amikor egy szülő nem tudja, hogy mit tehet az értelmileg és érzelmileg akadályozott, ráadásul autista gyermekével, amikor nincs elég képzett tanár gyógypedagógus, hiányzik a pénz, és a megfelelő programok… és még sorolhatnánk….


Tatán, az Új úti gyógypedagógiai intézmény egyik autista csoportjában olyan kézműves foglalkozást kezdeményeztek, mely amellett, hogy a gyerekeket együttműködésre késztette, egy kiskaput nyitott a társadalmi integráció felé.
Az alkotás mindenki számára az önkifejezés, kommunikáció közös nyelve. Ezek a gyerekek egy része ugyanis verbálisan nehezen fejezi ki magát, írásban még kevésbé, sőt, autizmusukból kifolyólag érzelmeik is megfejthetetlenek a tágabb környezet számára. Ez a kézműves foglalkozás többek közt szociális élményekkel gazdagította mindannyiuk életét: a gyerekek együttműködnek, értékelik saját munkájukat, a szülők büszkék rájuk, elmondhatják, hogy igen, ez az én gyerekem ajándéka a társadalomnak, a pedagógusoknak pedig igazi érték egy bujkáló félmosoly, a csillogó szempárok öröme, a növekvő érdeklődés az új tevékenység iránt.
A kreatív gyógypedagógusok elkezdtek egy olyan programot, ami reményt ad a családoknak. Azok az autista – több esetben kommunikációra, írásra vagy olvasására is képtelen gyerekek, akik eddig a betegségükből adóadóan nem tudtak örülni – azok a tinik most alkotnak, lassan megismerik az alkotás örömet, és néha mosolyognak.
Eközben a szüleik lassan megértik, hogy talán mégis lehet élete a gyermeküknek felnőtt korukban is.
Amikor egy apró halvány mosoly is óriási eredmény.
Ezt sikerült Fenyvesi Éva festőművésznek és gyógypedagógusnak, valamint Kovács Marianna autizmus-specifikus gyógypedagógusnak elérnie, az iskola égisze alatt.


Kovács Marianna: – Az autizmusban élő értelmileg akadályozott fiatalok szabadidejének nagy részét strukturálni kell az állapotuk miatt. Fontos, hogy olyan tevékenységeket tanítsunk számukra, amelyek a képességeikhez igazodnak, a könnyebb elsajátítás érdekében lépésekre bonthatóak és segítséget nyújtanak a felnőtt életben való munkavégzéshez. A fiatalok egy részének maga munkafolyamat végzése okoz örömet, de idővel a létrehozott alkotásokat is megtanulják értékelni. Olyan tevékenységeket választottunk számukra, amelyeket a társadalom többsége is értékel, hasznosnak tart, például: dekoratív képek készítése (gombokból), szappan-, és gyertyakészítés.
A Citiwings Médiaügynökség fontosnak tartotta, hogy segítsen megmutatni a kis közösség munkáit, és kiállítást szervezett a Bubó Étteremben Budapesten.

  Duguláselhárítás Budapest


A kávézó falán olyan gombképeket csodálhatnak meg a vendégek, melyeket olyan akadályozottságokkal élő gyermeket alkottak, akik alig vagy nem beszélnek egymással sem. Ráadásul idővel csoportosan és párosan is dolgoztak, kialakultak a feladatok, az egyik a gombokat rakta, a másik gyermek pedig ragasztotta. Ez egy számukra új helyzet, tevékenység, ahol azonfelül, hogy elfogadják egymás jelenlétét, segítik egymást és kitartással viszik végig az alkotás (nem rövid) folyamatát.
De itt fontos egy részlet, ezek a gyerekek előtte semmit nem tettek mások közelében, nem tudtak párban dolgozni, nem tudtak egy folyamatot végigvinni. Az elmúlt pár hónapban pedig ilyen csodálatos képek születtek.


A festővásznak, a gombok adományokból, illetve a fiatalok szüleinek támogatásából származik. Mára az ország számos pontjáról kapnak csomagokat, telis tele színes gombokkal, ami az egyik legfontosabb alapanyag ahhoz, holnap is egy újabb kép születhessen, és a gyógypedagógus újra megértesse a gyerkőcökkel, hogy nem csak a monoton munkának kell örülni, de nézzék meg milyen szépet készítettek, és ennek örüljenek. Ez apró dolgokban nyilvánul meg, egy félmosoly, egy gesztus, csillogó szemek. Ez az igazi érték, az alkotás lényege és ez tanít meg bennünket sokkal jobban odafigyelni egymásra.

Fenyvesi Éva:- A képek elkészítése során a csoport tagjai gyakran párban dolgoztak, amely komoly eredmény a szociális készségek terén. Mindenki azt a részét végzi a folyamatnak, mely képességeinek inkább megfelel. Van, aki nem szívesen nyúl a ragasztóhoz, így olyan társat keres, aki ezt helyette megteszi. Ami a legfontosabb: mindenki részt vesz az alkotásban és segítenek egymásnak. Egy kép elkészítése több részfolyamatból áll, ezt én bontom lépésekre. A képek az ő esetükben nem belső motivációból fakadnak, segítek, előrajzolom és bátorítom a kis csapatot. Válogatjuk a gombokat, beszélek a színekről és formákról. Olyan közel és annyira együtt dolgoznak mára a gyerekek, ami korábban elképzelhetetlen volt velük. Fontos, hogy a tanulók által végzett munka hasznos és képességeiknek megfelelő legyen. Törekszünk arra, hogy az általunk tanított tevékenységek a társadalom számára is értékesek legyenek és megkönnyítsék a beilleszkedésüket, elfogadásukat.

  Kitakarítják Mount Everest-t

Minden képen és szappanon találnak egy égszinkék A-betűt. Mert ez az autizmus színe és fémjele. Ezekből 150 darabot kapott két dekorációs bolttól a tatai Komárom-Esztergom megyei Óvoda, Általános iskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium Autista 3. csoportja. A vásznak, a gombok, valamint a szappanok alapanyagai szintén mind-mind jó szándékú adományokból származnak. A szappanok alapanyagát többnyire saját költségből szerzik be. Aki segíteni szeretne a tatai Autista 3-as csoportnak, az célzott utalással is megteheti (tárgyban: Autista 3-as csoport) teheti meg a Kéz a kéz alapítvány bankszámlájára.
A Kéz a Kézben Alapítvány számlaszáma OTP Bank 117 40047-20114844-00000000
Az Autista 3-as csoport és Fenyvesi Éva festőművész képeit április 22-ig lehet megtekinteni és egy nyilvános aukció keretében megvásárolni a Bubó étteremben Pozsonyi utca 4.-ben április 22-én 16.00-kor.

Segítsen Ön is a Citiwings Médiaügynökség kezdeményezésében, segítsünk együtt azokon, akiknek mindez sokat számít.

Megosztom