2010 után születtél? Nem cigizhetsz soha többé

Dánia nyilvánosságra hozta azt a tervet, hogy megtiltja a cigaretta és a nikotintartalmú termékek értékesítését minden 2010 után született állampolgár számára.

A lépés célja, hogy megakadályozzák a dánok következő nemzedékét abban, hogy bármiféle dohányhoz nyúljanak – mondta Magnus Heunicke egészségügyi miniszter sajtótájékoztatón – írja az Euronews

„Ha szükséges, készek vagyunk megtiltani ennek a [2010-ben született] generációnak az értékesítést a vásárlás korhatárának fokozatos emelésével”

– mondta Heunicke.

A jelenlegi szabályok szerint a 18 éven aluli dán állampolgároknak tilos dohányt vásárolni és e-cigarettát szívni.

De a 15 és 29 év közötti emberek körülbelül 31%-a még mindig dohányzik, mondta Heunicke.

Az egészségügyi miniszter hozzátette, hogy a dohányzás a rákos megbetegedések vezető oka az északi országban, évente 13 600 halálesetet okozva.

A Dán Rákszövetség megbízásából készült felmérés szerint a válaszadók 64%-a támogatja azt a tervet, hogy a 2010 után születettek számára betiltsák a cigarettaértékesítést. A 18-34 évesek körében a megkérdezettek 67%-a támogatta. 

Decemberben Új-Zéland is bejelentette, hogy 2027-től fokozatosan betiltja a dohány árusítását azáltal, hogy megemeli a vásárlási korhatárt.

Dániában a szociáldemokrata kormány a fiatalok alkoholfogyasztásával is foglalkozni kíván.

A hatóságok azt tervezik, hogy 16 évről 18 évre emelik az alkoholos italok vásárlásának korhatárát minden olyan ital esetében, amely 16,5%-nál kevesebb alkoholt tartalmaz.

Megosztom