Bedőlt a Sberbank?

Aki a Sberbanknál tartja a megtakarított pénzét, most szoronghat. Február végén még csak szüneteltették a működését de mára már menthetetlen lett.

Az európai szanálási hatóság végelszámolást indított a magyar Sberbank anyavállalatánál, az osztrák Sberbank Europe AG-nál.

A lakossági ügyfeleket az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 10 napon belül 100 ezer euróig (immár mintegy 37 millió forintig) kártalanítja, de a vállalati ügyfeleknél nagyobb a baj, ami a hazai építőipart is érintheti.

Az anyavállalat fizetésképtelenségének kimondása nyomán előállt helyzetben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) is határozatában visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét, és kezdeményezte a bíróságon annak végelszámolását.

A kártalanítás a magyar Sberbanktól az OBA-nak átadott információk alapján automatikus, azt az ügyfeleknek nem kell kérelmezniük a magyar garanciaintézménynél – irta meg az index.hu

A Sberbank Magyarország Zrt. felszámolásának esete egyedi, a magyar pénzügyi piacon valamennyi bank stabilan végzi tevékenységét; az Országos Betétbiztosítási Alap 10 napon belül 100 ezer euróig, azaz 37 millió forintig helytáll a betétesek követeléseiért – erősítette meg Kandrács Csaba, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke online sajtótájékoztatón szerdán.

    A háborús válság és a nemzetközi szankciók érintették a pénzintézet anyavállalata, az ausztriai Sberbank Europe AG mögött álló orosz pénzintézetet, továbbá bizalmi válság is kialakult, a banktól elfordultak partnerei – magyarázta a hátteret.
    A magyar kitettségnél nem csak likviditási gondokat azonosított az MNB, hanem egy jelentősebb összegű, a végelszámolás alatt álló osztrák anyavállalatnál elhelyezett betét okán szolvencia problémák is felmerültek – jegyezte meg.
    Az alelnök jelezte, hogy az engedély-visszavonás azt követően lesz hatályos, hogy a Pénzügyminisztériumból is megjelenik ennek megerősítése. A kifizetési folyamat utána indulhat meg – tette hozzá.
    A kártalanítás automatikus jog, az ügyfél ezzel kapcsolatos teendői részletesen meg fognak jelenni az OBA honlapján, továbbá az MNB is tájékoztatást fog nyújtani.
    Három út van a betétesek számára, hogy hozzájussanak a limitben megadott pénzükhöz: amennyiben máshol számlaszámmal rendelkeznek, akkor az OBA honlapján egy számlabejelentő formanyomtatványt kell kitölteniük, ennek hiányában a meghatározott kifizető bankok egyikénél számlát kell nyitniuk, kisebb összegek esetén pedig a postai kézbesítés is választható.
    Az MNB alelnöke hangsúlyozta, hogy az OBA az elmúlt 29 évben a kártalanítást határidőben és megfelelő módon le tudta bonyolítani, így „mindenki nyugodt lehet”.
    A Sberbank egy jól működő bank volt, külső okok miatt került nehéz helyzetbe, az a portfolió, amellyel rendelkezik rövid időn belül gazdát cserél várhatóan, innentől kezdve – akiknek még maradnak betéteik – további térítésekre számíthatnak – hangsúlyozta.
    Kandrács Csaba elmondta, hogy a magyar piacon tevékenykedő bankot érzékenyen érintette az, hogy az osztrák entitás a felszámolás útjára lépett.
    Jelezte, hogy Horvátországban és Szlovéniában a piaci szereplők „erőltetett menetben” át tudták venni az ottani érdekeltségeket, a magyar helyzet azonban másképp alakult, a szolvencia problémák miatt is.
    Az MNB megvizsgálta a szanálás és a felszámolás lehetőségét, végül az utóbbi „lett az út”, miután a felügyeletnek nincs eszköztára, hogy stabilan tartsa a bankot – húzta alá.
    Újságírói kérdésre az alelnök megjegyezte, hogy a Sberbank Magyarországon valamennyi mutatószámban – mérlegfőösszeg, hitelezés, betétek – körülbelül 1 százalékos részesedéssel rendelkezik, ez „egy kis bank volt”. Épp speciális helyzete és piaci részesedése miatt jelenleg nem láthatók olyan kockázatok, amelyek a pénzügyi stabilitást érintenék.
    Magyarországon egyedül a Sberbanknak volt orosz tulajdonosa, az orosz kitettségek minimálisak, az a hét bank, amelyet érint a swift korlátozás, nem aktív az országban – jelezte.
    Az engedély visszavonásáról a jegybanknál a Pénzügyi Stabilitási Tanács döntött, a PM jóváhagyása minden bizonnyal szerdán meg fog érkezni – tájékoztatott – írta az MTI

Megosztom