Véget ért a tárgyalás a két háborúzó fél között, nem jutottak megeggyezésre

Hosszú órákon át tárgyalt egymással az orosz és az ukrán delegáció Fehéroroszország és Ukrajna határán, de úgy tűnik, egyelőre semmiben sem sikerült megegyezniük.

A BBC és a CNN is arról adott hírt, hogy a hétfői megbeszélések véget értek, a delegációk pedig visszatérnek Kijevbe és Moszkvába.

Előrehaladásnak tűnik ugyanakkor – azon kívül, hogy az ukránoknak a jelek szerint nem esett bajuk – hogy a következő napokban folytatódnak a tárgyalások. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök tanácsadója, Mihajlo Podoljak azt mondta újságíróknak a találkozó után, hogy

„a felek meghatározták azokat a témákat, amelyekben bizonyos döntéseket hozhatnak”.

Annak érdekében, hogy ezek a döntések megvalósuljanak, a felek konzultációra visszavonultak. Zelenszkij – aki személyesen nem vett részt a tárgyaláson – vasárnap azt mondta, nem igazán hisz az egyeztetés sikerében, de legalább megpróbálják, így később senki sem mondhatja, hogy a kijevi vezetés nem akarta megállítani a háborút.

Az ukrán elnökség által kiadott közlemény szerint azonnali tűzszünetet, valamint az orosz csapatok kivonását akarják.

Vlagyimir Megyinszkij, az orosz delegáció vezetője elmondta: készen állnak az ukrán féllel mindaddig tárgyalni, ameddig sikerül megállapodásra jutni.

„A konfliktus minden órával csak húzódik, ukrán civilek és katonák halnak meg. Megállapodásra akarunk jutni, de az egyezségnek mindkét fél érdekét kell szolgálnia”

– jelentette ki. A tárgyalások utolsó perceiben Kijevben hangos robbanások hallatszottak.

Megosztom