Lemondott, mert plagizált a diplomájában

Xavier Bettel luxemburgi kormányfő lemondott posztgraduális diplomájáról, miután tavaly október végén egy újságírói oknyomozó vizsgálat kiderítette, hogy a szakdolgozata túlnyomó részét plagizálta – írta kedden a Luxemburg Times hírportál.

     Bettel a dolgozatot politikatudomány- és közjogszakos hallgatóként 1999-ben írta a kelet-franciaországi Université Nancy II. egyetemen, (mai nevén Université de Lorraine) az európai parlamenti választások lehetséges reformjáról. A Reporter.lu luxemburgi hírportál október végi tudósítása szerint Bettel idegennyelvű forrásokat használt megjelölés nélkül, 54 oldalon keresztül az 55 oldalas dolgozatában. Továbbá több mint 20 oldalt közvetlenül az Európai Parlament honlapjáról másolt ki, illetve egy görög uniós parlamenti képviselő kutatásából is átvett kilenc oldalt.
     A Luxemburg Times az egyetem közleményére hivatkozva azt írja, hogy „Bettel munkája tartalmazott néhány olyan passzust, amely a pontatlan hivatkozások miatt egyfajta plágiumnak tekinthető”. A közleményben az áll, hogy Bettel visszautasította az egyetem ajánlatát, hogy módosítsa szakdolgozatát annak érdekében, hogy megtarthassa diplomáját. A kormányfő kérvényezte továbbá, hogy vonják vissza a diplomáját, „hogy eloszlassanak minden kétséget a tudományos fokozat érdemeit illetően, és elkerüljék az akadémiai munkába vetett bizalom elvesztését”.
     A plágiumvád nyilvánosságra kerülésekor Bettel azt nyilatkozta, hogy „legjobb tudása és meggyőződése szerint írta a szakdolgozatot”, hangsúlyozva, hogy mind a témavezetője, mind az egyetemi zsűri elégséges osztályzatot adott neki, mivel tézise szóbeli megvédésében jobban teljesített, mint az írásbeli részben.
    Bettel népszerűsége a luxemburgi választók körében a botrány kirobbanása után hét százalékkal csökkent egy tavaly novemberi felmérés szerint. A kormányfő 2013 óta irányítja a valamivel több mint félmillió lakosú nagyhercegséget a liberális Demokrata Párt színeiben.
    A plágiumbotrány bírálatokat váltott ki a luxemburgi kormány ellenzékének köreiben.  
    Sven Clement a luxemburgi Kalózpárt egyik parlamenti képviselője azt nyilatkozta a Luxemburg Times hírportálnak, hogy Bettel „magatartása árt a demokráciának”.
    „A jelenlegi válságban különösen fontos, hogy olyan politikusok álljanak az ország élén, akikben az emberek megbízhatnak. Hogyan élvezheti a miniszterelnök a polgárok bizalmát, ha tudják, hogy magánemberként sem riad vissza a csalástól céljai elérése érdekében?” – jelentette ki.
    A legnagyobb luxemburgi ellenzéki párt, a Keresztényszociális Néppárt szemrehányást tett Bettelnek, amiért „aláássa nemzetközi hírnevét és hitelességét”, míg Fernand Kartheiser, a konzervatív Alternatív Demokratikus Reformpárt képviselője szerint „nyilvánvalóan hátrányt jelent az ország számára, ha a miniszterelnök szavahihetősége ilyen módon sérül”.
    A kormányzó hárompárti koalíció tagjai közül egyedül a Zöldek adtak ki közleményt, amelyben üdvözölték, hogy Bettel úgy döntött, lemond a diplomájáról. A botrány kirobbanásakor a kormánypártok képviselői nem kívánták kommentálni a történteket.

Megosztom