Tétényi-fennsík illegális szemétlerakó

Megkezdődött a Tétényi-fennsíkon található illegális sitt- és szeméttenger eltakarítása.​​


A XXII. kerületi Tétényi-fennsík Buda legnagyobb helyi védett természetvédelmi területe, amelyen sok évtizedes katonai gyakorlatozás és illegális hulladéklerakás nyomait kell felszámolni.

2021 decemberében 4100 tonna sitt és egyéb hulladék elszállítása kezdődött meg a Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. két nagy cége, a FŐKERT és az FKF összefogásával, a Fővárosi Vízművek által biztosított 70 millió forintos vízbázisvédelmi támogatásnak köszönhetően.  A munkák jelenleg is zajlanak. ​

A Főpolgármester Facebook bejegyzésében is írt a témáról „Gyógyítjuk a sebeket” címmel

Megkezdődött a Tétényi-fennsíkon található illegális sitt- és szeméttenger eltakarítása.A XXII. kerületi Tétényi-fennsík Természetvédelmi Terület a főváros legnagyobb kiterjedésű száraz rétjeit magába foglaló terület, számos védett, ritka állat és növényfaj otthona. Mégis voltak olyan emberek, akik az elmúlt években, évtizedekben ezt egy hulladéklerakónak tekintették.Hosszú előkészítési, tervezési és engedélyezési folyamat után megkezdődtek a szemét és sitt elszállítási munkák (több mint 4100 tonnáról van szó), valamint a tereprendezés és rehabilitáció a Főkertnek és az FKF-nek köszönhetően. A munkálatok időzítése nem véletlenül esik a téli, vegetációs időn kívüli időszakra, így ugyanis minimalizálható a természetvédelmi károkozás veszélye.Az FKF és a Főkert mellett hatalmas köszönet jár a Fővárosi Vízműveknek is, ugyanis az általuk biztosított 70 millió forintos vízbázisvédelmi támogatásból valósulnak meg a természetvédelmi terület élőhely-rehabilitációs munkálatai.Büszke vagyok rá, hogy a Fővárosi Önkormányzat cégeinek összefogásának, közös munkájának hála, Budapest ismét egy kicsit rendezettebb, tisztább lesz.Vigyázzunk rá, vigyázzunk az otthonunkra!

Megosztom