csantavéri mészáros

Életfogytiglant kapott a „csantavéri mészáros”

Jogerősen életfogytiglanra ítélte a „csantavéri mészárosként” is emlegetett szerbiai magyar férfit két gyilkosság miatt a Fővárosi Ítélőtábla hétfőn – közölte a bíróság a honlapján.

    Az eljárás adatai szerint a csantavéri születésű D. Cs. szerb-magyar kettős állampolgár 2018 júliusában fényes nappal egy amszterdami kávézóban tarkón lőtt egy horvát férfit. Később elhatározta, hogy végez egy magyar kábítószer-kereskedővel, akivel találkozót beszélt meg 2018. szeptember 19-én estére Budapestre, a XV. kerületi Szentmihályi úti bevásárlóközpont és a Szilas-patak közé. A találkozón elterelte a sértett figyelmét azzal, hogy kábítószernek látszó, valójában cukorhelyettesítő anyagot tartalmazó csomagokat adott át neki megvizsgálásra; eközben fejbe lőtte őt.
    A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói nemzetközi együttműködéssel azonosították az elkövetőt, akit 2019. március 1-jén a cseh rendőrség fogott el Prágában.


    A férfit korábban már egy másik ügyben az Újvidéki Törvényszék emberölés kísérlete miatt elítélte.
    A Fővárosi Törvényszék idén márciusban életfogytig tartó fegyházbüntetésre ítélte, azzal, hogy leghamarabb negyven év elteltével bocsátható feltételes szabadságra, ám az a döntés fellebbezések miatt nem emelkedhetett jogerőre, így került az ügy másodfokon az ítélőtáblára.


    A táblabíróság másodfokon D. CS. cselekményét különös visszaesőként, előre kitervelten, több ember sérelmére elkövetett emberölésnek minősítette, továbbá megállapította a lőfegyverrel és lőszerrel folytatólagosan elkövetett visszaélés bűntettét is. Az ítélőtábla helyben hagyta az első fokon kiszabott életfogytiglani büntetést.


    A közleményben felidézték, a vádlott az eljárás során arról is beszélt, hogy „helyesnek tartja az igazságszolgáltatást saját kezébe venni és önhatalommal is érvényt szerezni meggyőződésének, ennek érdekében akár embereket ölni, továbbá, hogy egy +gengszter+ életét értéktelennek tartva az ilyen ember életének önkényes elvételét kifejezetten jogszerűnek tartja”.


    A bíróság kitért arra is, hogy bár felderíteni nem lehetett a konkrét motivációkat, de bizonyos, hogy az elkövető nem személyes indítékból ölte meg a sértetteket.


    „A hidegvérrel, ismeretlen személy érdekeinek megfelelően elkövetett súlyos, élet elleni bűncselekmények a vádlott emberi életet – mint legfőbb értéket – semmibevevő, a törvényekkel következetesen szembeszegülő, a társadalmi együttélés normáit elfogadni képtelen személyes jellemzőire világítanak rá”

– fogalmaztak.
    A Fővárosi Ítélőtábla szerint az ilyen elkövetővel szemben csak a legsúlyosabb büntetés, az életfogytig tartó szabadságvesztés tekinthető arányosnak, csak ez alkalmas arra, hogy másokat is visszatartson hasonló bűncselekmény elkövetésétől.

  Kitakarítják Mount Everest-t

További híreink

Megosztom